Zonnebrandcreme (© AdoreBeautyNZ via Pixabay)

Huidkanker komt steeds vaker voor in Flevoland. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 522 keer vastgesteld onder inwoners van de provincie. Het totale aantal diagnoses in de provincie ligt hiermee 103,1% hoger dan tien jaar eerder, toen ging het om 257 gevallen. De provincie heeft hiermee de sterkste stijging van heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS.  

Huidkankerdiagnoses 
Het aantal huidkankerdiagnoses stijgt in Flevoland veel harder dan elders in het land. Op landelijk niveau is het aantal huidkankerdiagnoses tussen 2013 en 2023 met 61,3% toegenomen.

“De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein.

Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop”, aldus Bas Knopperts, zorgexpert van Independer.  

Relatief weinig diagnoses in Flevoland
Ondanks de sterke stijging, wordt er in Flevoland ten opzichte van het aantal inwoners relatief weinig huidkanker ontdekt. Vorig jaar werd de ziekte 117 keer geconstateerd per 100.000 Flevolanders. Het relatieve aantal gevallen ligt hiermee lager dan het landelijk gemiddelde van 135 huidkankergevallen per 100.000 Nederlanders. 

“Als je een verdacht plekje hebt, kun je daar via de SkinVision app een foto van maken. Een aantal maanden later kun je dan weer een foto maken en die met de vorige foto vergelijken. Je kunt de foto ook laten analyseren door de SkinVision app.

Dan heb je binnen een minuut een analyse met passend advies. Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritme systeem moet je normaal betalen. Voor klanten van CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO is dat gratis.

Je kunt natuurlijk ook de huisarts laten kijken naar een verdacht vlekje, zo’n consult gaat niet van het eigen risico af”, legt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen van Independer uit. 

In deze gemeenten de meeste ziekenhuisopnames
Volgens het CBS waren er in het laatst gepubliceerde jaar 2,7 huidkankerziekenhuisopnames per 10.000 Flevolanders. Wel zijn er lokale verschillen. Dit is het laagste aantal van alle provincies, al zijn er wel verschillen per gemeente.

In Lelystad ligt het relatieve aantal opnames het namelijk een stuk hoger. Hier worden jaarlijks zelfs 4,2 huidkankerziekenhuisopnames gemeld per 10.000 inwoners. De Flevolandse gemeenten gerangschikt van meeste naar minste ziekenhuisopnames:

  1. Lelystad: 4,2 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  2. Dronten: 3,4 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  3. Zeewolde: 3,2 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  4. Noordoostpolder: 2,4 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  5. Almere: 2,3 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  6. Urk: 0,9 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Meer informatie is te vinden op de site van Independer .

(Bron: Persbericht Independer)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 23.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights