Kap bomen (© Gemeente Pekela Facebook)

PEKELA – Op 5 maart is de gemeente Pekela begonnen met de kap van 70 bomen rondom de visvijver in Holland Marsh in Nieuwe Pekela. Volgens de gemeente zou het voornamelijk gaan om essen die aangetast zijn.  Eerder dit jaar zijn 138 bomen gekapt. 

Essentaksterfte 
Volgens de gemeente Pekela zouden de 70 bomen – voornamelijk essen – aangetast zijn door de agressieve schimmelziekte, de essentaksterfte. 
Wageningen University & Research heeft op haar site een artikel staan over essentaksterfte. De ziekte tast jonge en oude bomen aan en het wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus. Het komt in heel Nederland voor. Bij de ziekte worden de bomen via het blad geïnfecteerd. Als eerste kan men bladvlekjes zien en daarna verkleuring van de nerven. Daarna kan het geïnfecteerde blad afsterven. De aantasting kan doorzetten, waardoor de gehele boom aangetast kan raken. 

Niet alle essensoorten zijn gevoelig voor de infectie, maar er zijn nog geen bomen die volledig resistent zijn voor de ziekte. Normaal gesproken zal, nadat de ziekte voort gaat, een steeds groter deel van de boom afsterven. Maar het komt wel voor dat oudere bomen meerdere jaren kunnen overleven en soms ook weer (gedeeltelijk) herstellen. Daarnaast lijkt er op dat bomen in stedelijke gebieden minder vaak en zwaar aangetast worden dan bomen in bossen. 
Veendam geeft op haar site aan dat essentaksterfte verspreid wordt door schimmel in de lucht, waardoor bladeren, twijgen en takken aangetast raken en afsterven. Daardoor zal de boom verzwakken en vatbaar worden voor andere aantastingen. De taksterfte breidt zich in het algemeen uit en veel essen gaan uiteindelijk dood. 
Veendam geeft aan dat in singels en bosjes – zoals bij de visvijver – de essentaksterfte zich vaak stevig om zich heen kan grijpen. De afgestorven takken en bomen kunnen een risico vormen voor de omgeving. Dit is meestal als afgestorven takken op de weg terechtkomen. Hierbij valt te denken aan schade of letsel.  Aangezien de gemeente de veiligheid boven alles stelt, worden de aangetaste essen gekapt. Dit gebeurt in het voorjaar.  

Het Pekelderbos 
De lokale media heeft in februari dit jaar een artikel geplaatst, waarin aangegeven werd dat de redactie een bericht had ontvangen over de kap van 138 bomen in het Pekelderbos bij de oude camping. De camping is gelegen aan de Ericalaan. 
Volgens de lezer van de lokale media heeft de gemeente maar 2 bossen, namelijk het Emergobos en het Pekelderbos. Volgens de schrijver moet het bos behouden blijven, daar elke dag tientallen mensen het bos gebruiken voor een wandeling of voor het uitlaten van de hond.

De schrijver heeft om opheldering gevraagd bij de gemeente, maar het lijkt erop dat er nog geen antwoord is gekomen. Hij geeft wel aan dat de bomen waarschijnlijk moeten verdwijnen in verband met de nieuwbouw van woningen.  
Ondertussen is de gemeente ook om opheldering gevraagd. 

(Bronnen: Gemeente Pekela, Prachtigpekela, WUR) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights