Jutten met juttas

NOORDWIJK – Dankzij de grondstofjutters kunnen standbezoekers een dagje jutten met een leuke juttas in de hand. Ondertussen kunnen ze bijdragen aan een schoon strand. Bij het inleveren van een juttas vol met afval, krijgt men een bedankje. 

Jutten    
Wandelen op het strand is heerlijk, doordat men kan uitwaaien op het strand, de vergezichten bewonderen en genieten van de golven. Daarnaast kan men een frisse neus halen en het zand voelen onder de voeten. Strandjutten wordt steeds populairder, daar het op zoek is naar aangespoelde spullen, die vaak afkomstig zijn van schepen. Hierbij kan men denken aan wrakhout, touw, netten maar zeker ook aan afval. Onder dit afval zitten heel veel plastic materialen en objecten.   
Jutten is ooit ontstaan door armoede. Men zocht naar spullen die men kon ruilen, verkopen of gebruiken. Wrakhout kon men gebruiken als brand- of bouwmateriaal. 

Mooie belevenis 
De gemeente Noordwijk meldt dat strandbezoekers die willen jutten, een leuke juttas kunnen halen bij een strandpaviljoen dat meedoet. Zo kan men als een echte jutter afval verzamelen tijdens de strandwandeling. Ten eerste is zo’n strandwandeling erg leuk, maar men draagt ook bij aan een schoon strand. En dit werk van het ophalen van afval wordt door de gemeente en de beheerders van de strandpaviljoens behoorlijk gewaardeerd. Zo krijgt de deelnemer bij het inleveren van een volle juttas een bedankje, zoals een kop koffie of ijsje.  

Hergebruik afval 
Naast het schoonmaken van het strand, is er nog een belangrijke zaak. De opbrengst van een dagje jutten zal een nuttige bestemming krijgen. Zo kan veel van het afval gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Dit is voor de gemeente zeer belangrijk, daar men zuinig moet zijn op de aarde. Hierbij helpt recyclen. 
De speciale juttas is een initiatief van de grondstofjutters, die van het strand houden. Deze initiatiefnemers werken volgens een oer-Hollandse traditie en werken daardoor mee aan het schoonhouden van het strand. Hierbij hoort een stoere juttas.   

Steun van de gemeente 
Voor de gemeente Noordwijk is een schoon strand van groot belang en steunt daarom het initiatief. Daardoor zijn de stoere juttassen voor iedereen beschikbaar. Tevens is het voor de gemeente van groot belang dat het afval eigenlijk grondstof is. Samen kan men het strand schoonhouden. Een schoon strand is fijn voor de inwoners en de bezoekers.  

Voor diegenen die mee willen doen met het jutten, kan de invulling van de paar uurtjes op het moment dat het beste uitkomt. Op de borden bij de strandopritten kunnen de geïnteresseerden de juiste informatie vinden. Middels de QR-code komt men er achter bij welke paviljoens men een juttas kan lenen en deze na het jutten weer kan inleveren.
Daarnaast kan men ook met een groep gaan jutten, zoals de Jutters Noordwijk. Deze groep gaat iedere vrijdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur jutten.  
Via de link op de site van de gemeente kan men de deelnemende paviljoens vinden

(Bronnen: Gemeente Noordwijk, We are Nature, Wandel)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek


© Khamakar News Agency / 02.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights