Vrijwilliger

Hét brede platform voor al het vrijwilligerswerk in Lelystad is de Vrijwilligerscentrale van Welzijn Lelystad. De Centrale is er voor alle inwoners van Lelystad. Het doen van vrijwilligerswerk is goed voor de gezondheid, men blijft langer fit en heeft tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast is het heel dankbaar en zinvol om als vrijwilliger bezig te zijn, daar men écht van betekenis kan zijn voor de ander. 

NL Doet 
De vrijwilligers van Welzijn Lelystad zijn flink aan de slag gegaan tijdens NL Doet op 15 maart. Zo zijn ze bezig geweest bij Woonzorg Flevoland, kringloopwinkel De Groene Sluis, theatervereniging JTL en de Ruiltuin. 

Verschillende zaken moesten gedaan worden, zoals bloembakken in elkaar zetten, het schilderen van decorstukken, het aankleden en decoreren van een hal. Op 15 maart werd het allemaal met veel enthousiasme gedaan. 

Het werk van de vrijwilligers 
In teams zijn vrijwilligers aan de slag gegaan. Bij De Groene Sluis was het bijna tijd om de voorjaarscollectie kleding in de rekken te hangen. Hiervoor was het belangrijk om de ramen te lappen en paaltjes in de grond te slaan op de parkeerplaats. Tevens werd een grote partytent uitgeruimd, afgebroken en schoon opgeruimd. 

Ook waren er klussen te doen bij de Ruiltuin. Zo konden de vrijwilligers snoeien, de Hedra bijwerken, onkruid wieden en wortelresten van struiken verwijderen. Voor deze klussen was nogal wat spierkracht nodig. Gelukkig waren er nogal wat vrijwilligers. 

Op het verlanglijstje van woonzorgcentrum De Uiterton stond al heel lang het punt van de tuin opknappen. Met de vrijwilligers tijdens NL Doet is daar nu een begin meegemaakt. Er zijn bloembakken in elkaar gezet en geschilderd, waar hopelijk eind april bloemen gaan bloeien. De opzet is dat een soort tulpenroute wordt uitgezet in de tuin. 

Ook waren de vrijwilligers actief om de wens van de bewoners van Hanzeborg eindelijk in vervulling te laten gaan. De bewoners hadden al zo vaak gevraagd om de centrale hal aan te kleden. Boven de schuifdeuren staat nu een prachtige toog met kunstbloemen en Hedra op een grasmat. 

Tenslotte liggen het schoolplein en de tuin van Theatervereniging JTL er weer keurig bij. Tevens is de decoropslag gesorteerd en zijn de decorstukken weer voorzien van een nieuwe verflaag, wat overigens nodig was. 

Onmisbare vrijwilligers
Maatschappelijke organisaties en inwoners kunnen ondersteuning krijgen van de Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad bij het vinden van de juiste match. Dit wordt gedaan door het stimuleren van alle vormen van vrijwillige inzet in Lelystad. 

De Vrijwilligerscentrale werkt – naast alle organisaties die al verbonden zijn aan het platform – samen met onder meer NL voor Elkaar, Werkbedrijf Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en de gemeente Lelystad. 

Manager Mirella Dijks van Welzijn Lelystad voegt er aan toe, dat vrijwilligers onmisbaar zijn in de samenleving. Mede door de inzet van vele vrijwilligers kunnen inwoners langer zelfstandig functioneren en tevens meedoen in de samenleving. 

(Bronnen: Vrijwilligerscentrale Welzijn Lelystad, Welzijn Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights