Trein

Vanuit de NS is een voorstel gekomen voor aanpassing van de dienstregeling per 2025 in Flevoland. In het voorstel wordt uitgegaan van meer treinen van en naar Lelystad vanaf 2025 en een betere verbinding met de Randstad en Zwolle. 

Bereikbaarheid verbeteren 
Volgens de voorgenomen uitbreiding van de dienstregeling zal deze bijdragen aan verbetering van de bereikbaarheid van Flevoland en dus ook van Lelystad. Tevens is het een invulling van de afspraken met de NS.  

Deze afspraken zijn gemaakt op het Bestuurlijk Vervoerberaad Flevoland van 10 november 2023 met directeur Koolmees van de NS. De dienstregeling is nog niet definitief, daar de provincie eerst de gemeenten in Flevoland zal informeren en raadplegen. 

In afstemming met de gemeenten zal Flevoland de input leveren voor een gezamenlijk advies van de overheden van de OV- en Spoortafel Noordvleugel. De provincie Flevoland maakt deel van deze tafel uit. 

Noodzakelijke goede verbindingen 
Wethouder Piet van Dijk heeft gemeld dat meer treinen van en naar Lelystad vanaf 2025 een goede ontwikkeling is. Tevens is deze uitbreiding noodzakelijk voor de hoofdstad van de provincie Flevoland. 

Een uitbreiding zoals nu voorgesteld past binnen de positie en bij de groei die de stad momenteel doormaakt als hoofdstad van Flevoland. Bij een hoofdstad horen onlosmakelijk goede openbaarvervoer verbindingen bij.  

Belangrijkste wijzigingen voor Lelystad  

  • Maandag tot en met zaterdag elk kwartier een Intercity Lelystad – Almere – Schiphol. Nu is dat alleen in de spits op maandag t/m donderdag
  • Lelystad en Almere worden aangesloten op de HSL. Hierdoor is men sneller in Rotterdam. Daarmee krijgen Lelystad en Almere een rechtstreekse verbinding naar Antwerpen en Brussel
  • Elke dag elk kwartier een Sprinter Almere – Weesp en verder. Nu is dat alleen in de spits op maandag t/m vrijdag
  • Extra ritten in de avonduren in de Sprinter tussen Lelystad en Zwolle
  • De laatste Sprinter van Zwolle naar Lelystad vertrekt voortaan een half uur later (00.37)

(Bron: Gemeente Lelystad)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.03.2024

Ook te lezen via Dagblad Lelystad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights