Veranderingen

OPINIE – Het is op 22 november 2023 een grote klapper geworden voor de PVV van Geert Wilders, maar wie zegt dat hij dit niet aan zag komen, heeft niet goed op zitten letten. Er waren tekenen aan de wand en het was al eerder gebeurd. Het was een afstraffing van wat er allemaal gebeurd was in de periode hiervoor. De VVD is afgestraft, maar ook het CDA, D66 en ChristenUnie. 

Winst- en Verliesrekening 
Elke politicoloog, politicus, journalist en influencer is bezig om een winst- en verliesrekening te maken van de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer. Mooi speeltje voor donkere kerstdagen bij de kachel, maar het gaat gewoon wat er achter zit.  
Als men kijkt naar die berekening en bij de telling van zo’n 316 van de 346 gemeenten, komt men uit op het volgende: 

Kabinet Rutte IV verliest grof: VVD -10 ; D66 -15; CDA -10; Christenunie -2. Totaal: -37. Zo die kunnen voorlopig op vakantie. De uitdager is dan als eerste de grootste oppositiepartij, de PVV,  die 20 zetels wint en dan de nieuwe partij van Pieter Omtzigt die met stip binnenkomt met 20 zetels. Samen goed voor +40 zetels. Zie waar de coalitie stemmen naar toe zijn gegaan.  
En dan gaat het touwtrekken beginnen van wie met wie gaat regeren, waarbij het dan zou gaan over rechts (PVV, VVD, NSC en BBB) of over links (GroenLinks/PvdA, VVD, NSC en BBB). Van het laatste blok zie ik eigenlijk net zoveel links terugkomen, als in het eerste blok, nu de PVV wat gematigder de verkiezingen in ging. 

Natuurlijk zijn er nog andere varianten te bedenken, maar eerst zal het om deze 2 mogelijkheden draaien, met of zonder een partij meer of minder. Maar eerlijk gezegd, zie ik geen van de 4 partijen met een ‘premiergezicht’ komen, misschien een beetje bij Frans Timmermans.

Wegwerken puinhopen
Als men de reacties ziet – bijvoorbeeld onder een artikel van De Stentor – gaat het met name over het wegwerken van de puinhopen van 13 jaar Rutte. Het is gewoon een duidelijke reactie dat alle 4 partijen van de coalitie op verlies staan; het is een afstraffing door de kiezer die geen vertrouwen heeft in de overheid. Volgens veel stemmers hebben de kabinetten Rutte I (14 oktober 2010 tot en met 5 november 2012), Rutte II (5 november 2012 tot en met 26 oktober 2017), Rutte III (26 oktober 2017 tot en met 10 januari 2022 (gedeeltelijk demissionair) en Rutte IV (10 januari 2022 tot en met 8 juli 2023, daarna demissionair) er niet zoveel van gebrouwen. 

En daar spint Geert Wilders nu garen bij met punten zoals aangegeven in de debatten (even niet kijkend naar het partijprogramma) als asielstop, veiligheid op straat en betaalbare zorg. Tijdens debatten heeft hij zijn verhaal uit de doeken gedaan, die hij waarschijnlijk al een tijdlang aan het voorbereiden is geweest, waarbij hij boeken van zijn ‘leermeester’ Pim Fortuyn heeft gelezen en dan met name ‘De Puinhopen van acht jaar Paars’. 
Dit boek van Pim Fortuyn kan men zien als het eigenlijke partijprogramma van de LPF. Het boek werd uitgebracht op 14 maart 2002 en gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort. Enkele weken later (6 mei 2002) werd Pim Fortuyn vermoord op het mediapark in Hilversum, waarna de LPF op 15 mei bij de verkiezingen 26 zetels behaalde. Dat heet binnenkomen met stip en een grote klap.    

In het boek van Pim Fortuyn gaat het over de wachtlijsten in de gezondheidszorg, over de zorgwekkende staat van het onderwijs, de problemen met betrekking tot de veiligheid en de ongeloofwaardigheid van het Openbaar Bestuur. 
Volgens kenners was het boek een genadeloze analyse van de collectieve sector en gaf Pim Fortuyn aanbevelingen voor een krachtig herstelprogramma. 

In de debatten gaf Geert Wilders ook aan te gaan voor een asielstop, veiligheid op straat en betaalbare zorg. In feite dezelfde punten als Pim Fortuyn. Nu is het verhaal over de zorg niet zo echt verwonderlijk, daar dat uitgedragen wordt door Fleur Agema. Van 2002 tot 2004 was ze lid van de LPF en heeft voor die partij in de Provinciale Staten van Noord-Holland gezeten. Ze is een keer uit het bestuur van de LPF gestapt, een nieuwe partij opgericht om daarna weer terug te gaan en tenslotte een tijdlang als Groep Agema in de Staten te hebben gezeten. Vanaf 2006 zit ze in de PVV met ‘zorg’ als aandachtsgebied. 

Praktische invulling programma
En dan het partijprogramma van de PVV. Geert Wilders heeft aangegeven dat hij een aantal punten ‘in de koelkast’ zou zetten, zoals zijn standpunten van de migratie. Volgens hem zouden er grotere problemen zijn dan het tegengaan van de asiel- en immigratiestroom. Natuurlijk weet de leider van de PVV dat hij hier met handen voeten is gebonden aan wetten en Europese regelingen. 
Maar welke migranten worden bedoeld, daar er wordt gesproken over studentenmigratie en arbeidsmigranten en daarna pas de vluchtelingen / asielzoekers. De eerste 2 groepen zijn groter dan de laatste. Dit is ook terug te vinden bij de NSC van Pieter Omtzigt.

Echter de PVV is nog steeds van mening dat de grenzen dicht moeten voor migranten, ook voor mensen die vluchten voor oorlog of politieke vervolging. Tevens staat in het partijprogramma dat Nederland geen Islamitisch land is en dus dat er geen Islamitische scholen moeten komen / zijn, geen Qur’an en geen moskeeën. 
Hoe gaat hij dat gedeelte van het programma uitleggen bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet? Daarnaast zal de PVV – hoewel er maar één lid is van de partij – uit meer bestaan dat alleen Geert Wilders. Sterker nog er zijn binnen de fractie in de Tweede Kamer van de PVV woordvoerders op bepaalde onderwerpen, die geen zin kunnen zeggen, zonder anti-Islam kreten te gebruiken. 

Tenslotte leeft er bij Geert Wilders ook een idee om de overheid aan te pakken, net als bij de partij van Pieter Omtzigt. Echter, beide heren moeten niet vergeten, dat de Overheid een groot log schip is volgeladen met duizenden containers. Op het moment dat men een andere weg wil met dat schip, zal men een hele lange adem (en dus tijd) nodig hebben. En dan heeft Nederland al weer nieuwe verkiezingen gehad, misschien wel twee. Waarbij in gedachten gehouden kan worden, dat het kabinet Wilders geen lange adem zal hebben. Als het er al zal komen, want de besprekingen zullen ook lang gaan duren. Want wie vertrouwt wie? 

(Bronnen: De Stentor, Business Insider Nederland, Wikipedia, Parlement, Bol, Telegraaf) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights