Oorlog in Gaza

OPINIE – Ondertussen is er een aantal dagen van ‘een humanitair bestand’ geweest, maar er zijn grote verschillen te zien. De Palestijnse gevangen die vrijgelaten worden – meestal vrouwen en kinderen – zijn bedreigd voor dat ze vrijgelaten worden: geen feestje bij terugkomst, mishandeling in de gevangenissen, bedreiging dat men naakt stokslagen zou krijgen, familie zou opgepakt worden. Vaak zijn het gevangenen die zonder enige vorm van rechtszaak zijn opgepakt. Daarnaast worden de gijzelaars die worden vrijgelaten door Hamas, netjes afgezet bij de voertuigen, wordt nog geïnformeerd naar het welzijn, krijgen wat te drinken en er worden handen geschud. 

Zionistische bezetter gaat gewoon door 
Maar in dezelfde tijd gaan de aanvallen op Palestijnen gewoon door. Zo weet de Electronic Intifada te melden dat – ondanks de pauze van het leger van de bezetter van het ‘afslachten’ van Palestijnse kinderen in Gaza – het routinematig doden van kinderen op de West Bank gewoon doorgaat.  

Zo werd woensdag de 8-jarige Palestijns Adam Samer al-Ghoul gewoon ‘buitengerechtelijk geëxecuteerd’. Camerabeelden lieten zien dat de jongen achteruit liep en plotseling wegrende. Op dat moment wordt hij neergeschoten en valt op de grond. Een andere jongen probeert hem weg te trekken. De troepen van de bezetter schieten met scherp vanaf zo’n 10 meter uit een zwaar gepantserd voertuig, waarbij de jongen in het hoofd wordt getroffen.

Tevens werd de 15-jarige Basel Suleiman Abu al-Wafa dodelijk getroffen. Hij werd ongeveer van dezelfde afstand beschoten met scherp vanuit een zwaar gepantserd militair voertuig. Volgens de bezetter zou de jongen een zelfgemaakt explosief gegooid hebben naar het voertuig op het moment dat hij werd neergeschoten in zijn borst. En zoals normaal voor de bezetter, hebben de troepen de jongens laten doodbloeden en worden burgers en paramedici verhinderd om de jongens te bereiken en te behandelen.   

Gegevens die nu vrijkomen, geven aan dat Palestijnen die geruild worden tegen gijzelaars vaak brandwonden en gebroken ledematen hebben. Tevens dat heel vaak Palestijnse gevangenen zijn vastgehouden zonder aanklacht. Volgens de internationale wet zijn ze dan geen gevangene, maar zijn ze ontvoerd en zijn ze gijzelaars. Dit is de standaard tactiek van de bezetter voor vele jaren en gaat dagelijks door. Mensenrechtenorganisaties hebben aangegeven dat het andere deel van de Palestijnen die wél zijn aangeklaagd, zijn beschuldigd van het gooien van stenen. En zelfs hiervan is het grootste deel verzonnen.    

Palestijnen die ‘leven onder het bestand’ in Gaza hebben laten weten, dat er niets is veranderd, behalve dat de bloedbaden tijdelijk zijn gestopt. Ze leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden, zonder brandstof, zonder elektriciteit, zonder water. De humanitaire crisis gaat gewoon verder en men vecht nog steeds om te kunnen overleven, waarbij duizenden in tenten moeten overnachten terwijl het vreselijk koud is. Gezondheidszorg bestaat niet meer, waarbij het aantal gewonden vele malen groter is dan het systeem aan kan. De Palestijnen in Gaza ademen nog wel, maar leven niet meer.    

Middle East Eye kwam met het bericht dat een vrijgelaten Palestijnse vrouwelijke gevangene beweerd heeft, dat vrouwelijke gevangen werden bedreigd met seksueel geweld en dat sommigen zijn geslagen. Dit laatste gebeurde zelfs terwijl ze naakt in de gevangenisbadkamers waren. Het verhaal komt van Ruqayah Amr tijdens een interview met Al Jazeera Arabic TV. De verhalen van de Palestijnse sluiten aan op eerdere artikelen van MEE over dezelfde zaken.   

In een ander artikel van MEE heeft een vrijgelaten vrouwelijke gevangene gemeld dat de troepen van de bezetter 2 dagen voordat het bestand in ging, nog minstens 10 Palestijnse vrouwen uit de Gazastrook hebben gearresteerd. Dit verhaal komt van Lama Khater. Dit is een Palestijnse journaliste die tijdens de 6e lichting werd vrijgelaten. Volgens de journaliste werden de vrouwen gearresteerd terwijl ze van Noord naar Zuid-Gaza vluchtten. De gevangenen waren afkomstig uit Jabalia en Sheikh Radwan, waarbij de bezetter specifiek moeders opzocht om ze van de kinderen te scheiden.  
De vrouwelijke gevangenen uit Gaza moesten hun hoofddoek afdoen en werden gedwongen om kleding van ‘oorlogsgevangen’ aan te doen, werden geblinddoekt, geïsoleerd, opgesloten niet bij de andere gevangenen. 
Ook is de journaliste bedreigd met verkrachting en dat haar kinderen verbrand zouden worden.  

Ook kwam MEE met een artikel over baby’s. De lichamen van 5 premature Palestijnse baby’s zijn gevonden in het Al-Nasr Ziekenhuis. Dit gebeurde toen verslaggevers en hulpverleners tijdens de wapenstilstand de overblijfselen van de gebombardeerde gezondheidsfaciliteit doorzochten.
Journalisten van de televisiezender Al-Mashhad uit UAE hebben de stoffelijke resten van de kinderen gevonden. Ze waren in ontbindende staat. De kinderen behoorden niet tot diegenen die werden geëvacueerd, nadat de bezetter op 10 november patiënten en personeel had opgedragen te vertrekken. Het lijkt erop dat de baby’s nog steeds in hun ziekenhuisbed lagen.   

Volgens de directeur van het ziekenhuis, Mustafa al-Khalot, had hij een oproep gedaan aan de hulpgroepen, waaronder het ICRC, maar hij heeft nooit een antwoord gekregen. De Euro-Med Human Rights Monitor heeft de bezetter verantwoordelijk gehouden voor de dood van de kinderen. Tevens bekritiseert de rechtengroep het ICRC, dat hielp bij de evacuaties, omdat deze niets heeft gedaan. 

Sinds 7 oktober heeft de bezetter bij ten minste 22 ziekenhuizen in Gaza de opdracht gegeven te evacueren of heeft deze onder vuur genomen. Veel artsen hebben hier niet aan mee gewerkt. Tenslotte was er een gebrek aan veiligheidsmaatregelen voor de patiënten en was er geen garantie om terug te keren.
In die tijd heeft de bezetter de grondaanvallen in Gaza uitgebreid en omsingelden tanks en troepen verschillende ziekenhuizen in Gaza-Stad en Noord-Gaza. Daardoor kwamen Palestijnen vast te zitten in ziekenhuizen – zonder voedsel, water en elektriciteit – zoals premature baby’s in couveuses, IC-patiënten, mensen die gewond waren geraakt door de luchtaanvallen en patiënten die een dialysebehandeling ondergingen.  

(Bronnen: The Electronic Intifada, Instagram, MEE, Justice Now for Palestine) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.11.2023  

2 gedachte over “Update 27: Al-Aqsa Flood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights