ZWOLLE – Donderdagavond 21 september heeft de gemeenteraad van Utrecht ingestemd met het raadsvoorstel Aanpak Burgerberaad jaarwisseling. Ook de gemeente Zwolle gaat werken met een zogenoemd Burgerberaad. Vanaf eind november zullen diverse Zwollenaren samenkomen om advies uit te brengen over de vraag hoe de gemeente op een eerlijke manier klimaatneutraal wordt. Burgerberaad is voor de inwoners een mooie kans om een actieve rol te spelen in het vormen van klimaatbeleid voor de toekomst.  

Burgerberaad
Burgerberaad is een manier om inwoners direct te betrekken bij het maken van beleid over ingewikkelde en dringende onderwerpen, zoals klimaatverandering. Deelnemers van het Burgerberaad Klimaat Zwolle worden willekeurig geselecteerd via een loting. Hierdoor ontstaat een goede afspiegeling van de Zwolse samenleving. 

In 5 bijeenkomsten werken de leden van het Burgerberaad samen om de gemeente te helpen bij het nemen van beslissingen voor het bereiken van een klimaatneutraal Zwolle op een eerlijke manier. De uitkomst van het Burgerberaad is een gezamenlijk voorstel of een aantal adviezen die door de gemeenteraad wordt gebruikt om besluiten te nemen. De raad heeft reeds aangegeven dat ze de adviezen heel serieus gaat nemen en heeft het voornemen uitgesproken om de meest kansrijke adviezen uit te voeren of over te nemen in beleid.   

De eerlijke manier 
De gemeente heeft gemeld dat met ‘op een eerlijke manier’ wordt bedoeld, dat de gemeente het van belang vindt om een klimaatneutrale toekomst te bereiken die voor iedereen werkt. Hierbij zal Zwolle ervoor zorgen dat maatregelen niet onevenredig zwaar vallen op een bepaalde groep of meerdere groepen binnen de samenleving. Iedereen heeft een stem in het proces. 

De start van het Burgerberaad
Er worden 10.000 willekeurige inwoners van Zwolle geselecteerd, die begin oktober een persoonlijke uitnodigingsbrief ontvangen. Daarnaast kunnen Zwollenaren die geen persoonlijke uitnodigingsbrief hebben ontvangen een kans maken om deel te nemen aan het Burgerberaad via een open inschrijving. 
Ze kunnen een vragenlijst invullen om aan te geven wat ze belangrijk vinden op weg naar een eerlijk klimaatneutraal Zwolle.  

Uit alle aanmeldingen zal de gemeente Zwolle 120 inwoners loten, die samen een zo goed mogelijke afspiegeling vormen van de Zwolse samenleving. Deze 120 inwoners vormen het Burgerberaad. 

De eerste bijeenkomst van het Burgerberaad – de openingsbijeenkomst – is gepland op zaterdag 25 november. Deze bijeenkomst wordt gevolgd door meerdere sessies verspreid over een periode van een half jaar. De planning is dat de bijeenkomsten plaats vinden in de periode van november 2023 tot juni 2024 en zijn vooralsnog gepland op zaterdag 25 november, zaterdag 20 januari, zaterdag 2 maart, zaterdag 13 april, zaterdag 25 mei. Elke sessie is van 09.30 – 16.00 uur en voor elke bijeenkomst krijgt een deelnemer een vergoeding van 50 euro.

Aan het einde van het proces zal een gezamenlijk voorstel of een aantal adviezen worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. De raad zal het voorstel en / of de adviezen gebruiken om beleidsbeslissingen te nemen die bijdragen aan het bereiken van een klimaatneutraal Zwolle in 2040.  

Op de site www.zwolle.nl/burgerberaad is meer informatie te vinden en tevens hoe men kan aanmelden om deel te nemen. Daarnaast kan men ook contact opnemen via burgerberaad@zwolle.nl

(Bronnen: Gemeenteraad Zwolle, Gemeente Zwolle, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 29.09.2023

Ook te lezen op Zwolle Dagblad

Een gedachte over “Eerste Burgerberaad in Zwolle richt zich op klimaatneutrale toekomst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights