UTRECHT – Donderdagavond 21 september heeft de gemeenteraad van Utrecht ingestemd met het raadsvoorstel Aanpak Burgerberaad jaarwisseling. Hiermee organiseert Utrecht haar eerste burgerberaad. Deze week zullen zo’n 10.500 inwoners van Utrecht een persoonlijke uitnodiging ontvangen om mee te doen aan het eerste Utrechtse burgerberaad over de jaarwisseling. 

Unieke kans voor inwoners stad 
Volgens wethouder Eva Oosters (Participatie, partij Student & Starter) krijgen de 10.000 Utrechters die een uitnodiging krijgen, de unieke kans om zich te buigen over de jaarwisseling. De bedoeling is dat het beraad een krachtig advies uitbrengt aan de gemeente hoe de stad van de jaarwisseling een feest kan maken voor iedereen. Tevens hoopt de wethouder dat iedereen die ingeloot is, net zo enthousiast is als de wethouder zelf en dat er een representatieve groep inwoners van Utrecht aan de slag gaat met het vormgeven van de jaarwisseling. Voor de stad is dit de eerste keer dat er op deze manier vorm wordt gegeven aan participatie. De gemeente hoopt een diverse groep Utrechters te bereiken om op deze manier de lokale democratie te versterken.  

Burgerberaad
Een burgerberaad is een groep gelote inwoners van de stad Utrecht die politiek advies geeft over een maatschappelijk onderwerp waar de politiek zelf niet uitkomt. De deelnemers van het burgerberaad komen op 5 zaterdagen bij elkaar, om kennis op te doen en zich te buigen over een advies voor het College van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad. 
De deelnemers worden begeleid door een onafhankelijk bureau, dat tevens zorgt voor een gezamenlijk advies. Het eerste burgerberaad in Utrecht zal als onderwerp de jaarwisseling vanaf 2024 – 2025 meekrijgen. De eerste bijeenkomst zal op 9 december zijn en in maart zal het beraad met het advies komen. Utrecht zal het advies overnemen als het financieel, juridisch en praktisch uit te voeren is. Hierbij zal het tussendoor ook getoetst worden. 

De gemeente Utrecht zoekt voor het burgerberaad een groep van 100 verschillende mensen van alle leeftijden, met en zonder opleiding en uit alle wijken. Vanaf 14 jaar heeft iedereen kans om mee te doen, behalve die inwoners die bij de gemeente zelf werken. Het is niet van belang of men (voor) kennis heeft van het onderwerp. 
De deelnemers worden gekozen middels een loting. Zelf aanmelden kan niet. Als men ingeloot wordt, kan men besluiten of men wel of niet mee wil doen. De ingelote mensen krijgen deze week een persoonlijke uitnodiging. Na de ontvangst van de persoonlijke uitnodiging, heeft men tijd tot 8 oktober om zich aan te melden.  

Indien blijkt dat de groep aangemelde inwoners te klein is – of geen representatief beeld geeft van de stad Utrecht – komt er een tweede lotingsronde. Uiterlijk 24 november wordt bekend welke inwoners deel gaan uitmaken van het eerste Utrechtse burgerberaad. Dit zijn de mensen die zich gemeld hebben. Op het moment dat het burgerberaad is gestart, kan dit online gevolg worden. Waarschijnlijk zal dit via de site van DenkMee Utrecht gaan. 

Deelnemers aan het burgerberaad ontvangen een vergoeding van 350 euro voor de getoonde inzet. Op de site van de gemeente Utrecht is informatie te vinden over het initiatief van het burgerberaad. 

(Bronnen: Gemeente Utrecht, Student & Starter) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.09.2023

6 gedachte over “Utrecht krijgt eerste burgerberaad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights