BAVEL – Het dorp Bavel ligt in de gemeente Breda en is nooit een zelfstandige gemeente geweest. Het heeft een tijd lang gehoord bij de schepenbank Ginneken en Bavel; daarna tot de gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 heeft de gemeente Breda de plaats Ginneken geannexeerd, waarbij de rest van de gemeente opging in de nieuwe gemeente Nieuw-Ginneken. In 1997, bij de gemeentelijke herindeling, werd de gemeente Nieuw-Ginneken opgeheven en kwam Bavel bij de gemeente Breda.  

Kunstroute
Op 30 september en 1 oktober wordt er een kunstroute door Bavel en Nieuw Wolfslaar door Art|Bavel georganiseerd. De kunstroute is hét evenement voor geïnteresseerden die alles willen weten van de kunstenaars die meedoen. Maar ook voor iedereen die kunst wil kopen of als men mee wil doen aan een workshop.   

Volgens gegevens in de lokale media zullen zo’n 60 kunstenaars werken exposeren tijdens deze dagen. De opzet is dat de route gaat langs 26 verschillende locaties. Hieronder worden ateliers, tuinen en openbare ruimtes verstaan. 
De kunstroute wordt voor de eerste keer georganiseerd in Bavel. Het idee is ontstaan in najaar 2022 op een schoolplein. Marike de Nobel, de wethouder van Inkomen en Cultuur (gemeente Breda) is zeer tevreden met het initiatief, mede gezien dat uit de samenleving komt en niet vanuit het stadskantoor. 

Tijdens de route kan men de kunstwerken bekijken op zaterdag van 10.00 en 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn locaties die op zondag pas om 12.00 uur open gaan. Men start in het atelier van Art|Bavel ofwel het voormalige schoolgebouw van de Spindel (Pastoor Doensstraat 3 in Bavel). Hier krijgt men de laatste informatie van de route en een papieren plattegrond. De toegang van de route is gratis. 

In de kunstroute kan men kunstwerken bekijken van beeldend kunstenaars, beeldhouwers, fotografen, kunstenaars Ikebana, viltkunstenaar en keramisch kunstenaar.  Binnen deze groep van kunstenaars zijn kunstenaars van Bavel en kunstenaars van buiten Bavel die in het dorp een expositieruimte hebben gevonden. 
Bij de kunstvormen kan men schilderijen, beeldhouwwerk, Ikebana en fotografie vinden, naast muziek. Optredens en workshops worden aangeboden door de Nieuwe Veste Bavel. Dit zal gebeuren in ‘t Klooster.  

De media geven aan dat er speciaal aandacht is voor de ateliergroep van ARTenZo (Breda). Dit is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de ateliergroep kan men de creativiteit kwijt door middel van tekenen en schilderen. Zes kunstenaars maken schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken. De kunstwerken van deze groep zijn te bekijken bij de startlocatie. 

Bekende kunstenaars zullen hun werken tonen, zoals Dorus Brekelmans, Marianne Naerebout, Anna M.G. Keulen en Barbara van den Berghe. Speciaal voor deze kunstroute van Bavel is door dichter Bauke van Halem een bundel gemaakt. 
De organisatie hoopt dat het niet blijft bij deze ene keer, maar dat het een jaarlijks terugkerende kunstroute van Bavel zal worden. Aan de kunstroute doen professionele kunstenaars mee, maar ook amateurkunstenaars. 

(Bronnen: Gemeente Breda, Art|Bavel, Breda Vandaag, Kunstroute Bavel, ARTenZO (Amarant), Wikipedia)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights