APELDOORN – De gemeente Apeldoorn zit mogelijk opgescheept met een iconisch gebouw waarin geen woningbouw mogelijk is. En dit was uitgerekend het plan waarvoor de gemeente in zee ging met een gebiedsontwikkelaar. Alleen is de eigenaar van het pand deze week failliet verklaard en het architectenbureau AHH geeft aan dat in het gebouw alles mogelijk is, behalve woningbouw. 

CB-gebouw ofwel Hertzberger Park 
Het Centraal Beheergebouw ofwel Hertzberger Park is gebouwd in 1972 door Herman Hertzberger. De architect heeft met zijn architectonische filosofie, vallend onder het structuralisme, een revolutionair en tevens beroemd ontwerp gestalte gegeven. Er is gekozen voor een open structuur met binnenstraten, dakterrassen en bruggen. Het gebouw is opgebouwd met kubusvormige elementen, die zowel horizontaal als verticaal met elkaar in verbinding staan.   

Certitudo heeft het pand in 2015 gekocht en wilde er op het terrein gaan werken aan gebiedsontwikkeling, waardoor er 650 woningen en verscheidene voorzieningen zouden komen. De onderneming is deze week failliet verklaard en de gemeente heeft voorkeursrecht op het terrein gevestigd. 

Ondertussen sleept het verhaal van het sterk verpauperde en onveilige terrein verder. Volgens de regionale media is Certitudo Capital de derde ontwikkelaar die het plan niet voor elkaar krijgt om het terrein aan te passen om er woningbouw te kunnen realiseren. Volgens architectenbureau AHH is dit te begrijpen. In het CB-complex is alles mogelijk – te denken valt aan kantoren, museum, zorginstelling, scholen – maar juist geen woningbouw. 
En juist woningbouw was vastgelegd in het plan van Certitudo Capital, daar zou het om draaien. 

Opvallend is dat nú deze uitspraak komt van het architectenbureau AHH, daar in 2015 al bekend was dat er woningbouw gerealiseerd zou moeten gaan worden. Daarnaast is het tevens opvallend dat juist AHH met deze uitspraak komt, daar de oprichter van dit bureau juist Herman Hertzberger was. De heer Hertzberger zou tevens samenwerken met Certitudo in de uitwerking van het plan tot woningbouw op het terrein. 
Het CB-gebouw of Kubusgebouw zou op de shortlist staan voor Rijksmonument. Maar of dit nog steeds door zal gaan, is de vraag. Het complex is verloederd net als de kantoortorens die later zijn bijgebouwd.  

Op dit moment is het erg onduidelijk wat er gaat gebeuren; zelfs zou naar een mogelijke (gedeeltelijke) doorstart van Certitudo gekeken worden. Of de gemeente Apeldoorn voordeel kan halen uit haar voorkeursrecht is ook nog maar de vraag. Het voorkeursrecht betekent dat de gemeente het eerste recht op koop heeft als Certitudo het complex zou willen verkopen. Maar nu, na het faillissement, is het nog maar de vraag of de gemeente de kosten van afsluiting en cameratoezicht van het terrein ergens op kan verhalen. Andere schuldeisers zullen eerder aan de beurt zijn.  

Volgens AHH is het verhaal niet zo complex als het lijkt. Het zal volgens het bureau wel goed komen, zoals altijd met monumenten. Daarbij moet men wel uitgaan van het standpunt waarvoor het gebouw is gebouwd – en dat is kantoor – , en dan zou een oplossing te vinden zijn. Tevens wordt gemeld dat het complex – van 50.000 vierkante meter – bestaat uit 4 kwadranten. AHH stelt ook voor elk complex een eigen bestemming te geven. Hierbij gaat men dan uit van kantoor, museum, school, zorginstelling. Sloop is niet mogelijk volgens AHH, daar het complex op de lijst staat voor Rijksmonument.  

(Bronnen: Tubantia, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights