APELDOORN – In juli gaf de gemeente Apeldoorn aan dat de maat vol was. Er was overlast geconstateerd op het verpauperde terrein van het voormalige complex van Centraal Beheer. De gemeente was de overlast toegenomen, waren er brandjes geweest, wordt er gestolen, slapen er daklozen op het terrein. Daarnaast zouden er kinderen op het terrein rondlopen, wat nogal wat risico’s met zich meebrengt. 

Dichttimmeren van het pand 
In september was de maat voor de gemeente Apeldoorn compleet vol. Ondertussen had de gemeente gesprekken gehad met de eigenaar van het pand, maar die hebben niet geleid tot een oplossing voor de onveilige situatie in en om het pand. Dit heeft geleid tot het besluit van de gemeente om het pand dicht te laten timmeren. Dit zou moeten leiden tot sluiting van het terrein en het gebouw op korte termijn, zodat niemand meer in het gebied kan komen. 

Hertzberger Park 
Het Hertzberger Park is gebouwd in 1972 en heeft jarenlang bekend gestaan – en in feite nog steeds – als het Centraal Beheergebouw. Herman Hertzberger, de bouwer van het gebouw, had een bepaalde architectonische filosofie, die viel onder het structuralisme. Het Centraal Beheergebouw was daarvan het meest revolutionaire en beroemde ontwerp. 
Bij de bouw koos de architect voor een open structuur met binnenstraten, dakterrassen en bruggen. Hij koos voor een open sfeer met kubusvormige elementen, die zowel horizontaal als verticaal met elkaar in verbinding staan. Herman Hertzberger volgde met zijn structuralisme het saaie functionalisme van na de Tweede Wereldoorlog op. 

Het iconische gebouw heeft jarenlang de naam Centraal Beheergebouw gehad, maar werd daarna – toen Centraal Beheer Achmea vertrok – het Hertzberger Park. Juni 2015 heeft Certitudo het pand gekocht en wilde gaan werken aan gebiedsontwikkeling. Dit zou gebeuren door Certitudo Development Group samen met MVRDV Architects. Tevens zou de architect van het originele gebouw, Herman Hertzberger – betrokken worden in het projectteam.  
Het project zou het Hertzberger Park omvatten, de naastgelegen Pakhoedtorens, aangevuld met nieuwe woonblokken. In het totale plan zouden 650 woningen en verscheidene voorzieningen passen.

Eigenaar is failliet 
De regionale media hebben deze week gemeld dat de eigenaar van het voormalig Centraal Beheer-complex failliet zou zijn. Door het faillissement ontstaat er weer een andere situatie voor de gemeente Apeldoorn. 
Volgens de media had het vastgoedbedrijf uitstel van betaling voor een dochterbedrijf aangevraagd, waarvoor geen nieuwe financiering geregeld kon worden. Zodoende werd dat deel van het bedrijf failliet verklaard. Als volgende stap heeft Certitudo voor het gehele bedrijf het faillissement aangevraagd, dat afgelopen dinsdag is uitgesproken. 

Wat dit gaat betekenen voor de gemeente is nog niet duidelijk. De gemeente Apeldoorn heeft voorkeursrecht op het terrein gevestigd. Maar of dit recht ook past bij een faillissement is nog niet duidelijk. 
De plannen voor aanpak van het gebied was vorig jaar ingediend, maar daarna is er nauwelijks wat gebeurd met die plannen. Begin van het jaar is nog een deel van het complex gesloopt, maar daarna kwam er niets meer. 
De gemeente Apeldoorn heeft nog niet gereageerd op het faillissement. 

(Bronnen: Gemeente Apeldoorn, Hertzberger Park, Certitudo Capital, De Gelderlander, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.09.2023

2 gedachte over “Eigenaar voormalig gebouw CB is failliet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights