APELDOORN – Het is en blijft overlast op het verpauperde terrein van het voormalige complex van Centraal Beheer in Apeldoorn. Volgens de gemeente loopt de overlast bij en op het terrein uit de klauwen. Ondertussen zijn er brandjes geweest, wordt er gestolen, slapen er daklozen op het terrein. Tevens lopen er kinderen op het terrein wat nogal wat risico’s met zich meebrengt. 

Wereldberoemd Gebouw 
De gemeente Apeldoorn heeft de eigenaar van het complex de opdracht meegegeven er voor te zorgen dat de overlast en de risico’s met onmiddellijke ingang terug te dringen. Tevens zal de gemeente een onderzoek starten of het mogelijk is om juridisch in te grijpen.

Ondertussen staat het voormalig Centraal Beheer gebouw in het centrum van Apeldoorn al jaren leeg. De gemeente zou graag het complex willen kopen, als de kans zou komen. Men maakt zich grote zorgen over de (her) ontwikkeling van het gebied en de staat van de panden op de prominente locatie. 
Architect Herman Hertzberger ontwierp zijn meest opvallende – iconisch kubussengebouw – gebouw in 1972. Jarenlang was het gebouw bekend als het Centraal Beheergebouw, maar werd omgedoopt tot Hertzberger Park. In 2022 zou Certitudo Capital het gebouw herontwikkelen.

Begin van dit jaar werd een deel gesloopt door de eigenaar Certitudo Capital, maar schroefde echter – volgens de gemeente – het toezicht terug op het terrein. Daarna is de overlast toegenomen. Naast de overlast zoals beschreven, blijkt het gebouw en het gebied ook heel makkelijk te betreden te zijn, daar de hekken en de ingang gewoon openstaan. Volgens de gebiedsmanager binnenstad, Tom Brands, ligt er overal glas, is er asbest waargenomen en kan het voorkomen dat de constructies van de panden niet stevig genoeg zijn. De gemeente noemt het gebied levensgevaarlijk. 

Herinrichting 
Er zouden plannen zijn dat er ruim 600 woningen op het terrein gebouwd zouden worden door Certitudo. Dit zou gedeeltelijk in het bestaande complex moeten gebeuren en deels in nieuwbouw. Echter, het is vrij onduidelijk wanneer de herontwikkeling van start zou gaan. De gemeente heeft de eigenaar op haar verantwoordelijkheid gewezen. Daarnaast moet het gebied ontoegankelijk worden gemaakt, er moeten camera’s komen en beveiligers worden geplaatst op het terrein.  
Hierover is eerder tussen gemeente en eigenaar gesproken en toen kwamen er ook maatregelen en het complex werd zelfs jaren geleden opgefrist. Echter door leegstand, vandalisme en verpaupering was dit van korte tijd. 

Gezien het pand met terrein in particuliere handen is, kan de gemeente Apeldoorn niet zoveel doen en zeker niet verzegelen. Daarentegen is het wel verboden voor onbevoegden. Het verzegelen zou alleen maar kunnen, als er een zware juridische onderbouwing is vastgelegd. En dan alleen nog als alle andere mogelijkheden zijn doorlopen. 

Een saillant detail is dat het gebouw op de nominatielijst van rijksmonumenten staat. En dat zou dus in kunnen houden dat complete sloop niet mogelijk zal zijn.

(Bronnen: Gemeenteraad Apeldoorn, AD, De Stentor, Gelderlander, Tubantia, Hertzberger Park) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.07.2023

4 gedachte over “Overlast op verpauperd terrein, voor gemeente is maat vol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights