APELDOORN – In juli gaf de gemeente al aan dat de overlast bij en op het voormalige complex van Centraal Beheer – op Hertzberger Park – behoorlijk uit de klauwen loopt. De gemeente meldt dat er brandjes zijn geweest, dat er van alles gestolen wordt, dat er daklozen op het terrein slapen. Daarnaast lopen er kinderen op het terrein, wat nogal wat risico’s met zich mee brengt. 

De maat is vol
De gemeente Apeldoorn gaf op dat moment al aan dat de maat vol was. Deze week kwam er een update van de gemeente. Apeldoorn gaat het pand dichttimmeren. Volgens de gemeente is de (onveilige) situatie rondom het pand sterk verslechterd. 
Om deze onveilige situatie voor omwonenden en bezoekers van het pand te beëindigen, heeft de gemeente Apeldoorn meerdere gesprekken gevoerd met de eigenaar van het pand.

Deze gesprekken hebben niet geleid tot een oplossing voor de onveilige situatie in en om het pand. Daarom heeft de gemeente uiteindelijk besloten om het pand zelf dicht te timmeren. 
De gemeente heeft meerdere malen aangegeven dat door verpaupering van het pand, vernielingen en overlast door personen in en om het pand er een onveilige situatie is ontstaan. Vanwege deze onveilige situatie moeten op korte termijn het gebouw en het terrein gesloten worden, zodat niemand het meer kan betreden. 

Last onder bestuursdwang
Om de eigenaar aan te zetten tot het nemen van maatregelen, zijn er door de gemeente diverse gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heeft de gemeente de eigenaar een last onder bestuursdwang moeten opleggen. Middels deze procedure geeft de gemeente nog eenmaal de kans om de zaak te regelen aan de eigenaar en moederholding. Hierbij moet men zorgen dat de overlast wordt teruggebracht en dat personen niet meer op het terrein en in het gebouw kunnen. Deze termijn is inmiddels verlopen. 

De wet geeft aan dat ‘last onder bestuursdwang’ een zogenaamde herstelsanctie is. Het is géén boete, maar het is een maatregel die gericht is om de overtreding te beëindigen en tevens om de rechtmatige situatie te herstellen. De last onder bestuursdwang kan door de gemeente opgelegd worden, maar kan ook worden toegepast op aanvraag van een andere belanghebbende. 

De aannemer is in opdracht van de gemeente Apeldoorn op maandag 11 september gestart met het dichttimmeren van het pand. Zowel de begane grond als de eerste etage worden voorzien van platen, zodat personen het gebouw niet meer in kunnen. 
Daarnaast wordt het gebouw voorzien van (detectie) camera’s. Het gehele terrein wordt afgezet met hekken en prikkeldraad. Vanwege de omvang van het gebouw en het terrein, zullen de werkzaamheden naar verwachting 2 weken in beslag nemen. 

In juli werd nog aangegeven dat de gemeente niet zoveel kon doen, omdat het pand met terrein in particuliere handen is. Het verzegelen zou alleen maar kunnen, als er een zware juridische onderbouwing is vastgelegd.
Daarnaast zou het gebouw op de nominatielijst staan van rijksmonumenten. Vandaar dat een complete sloop niet mogelijk zou zijn. Misschien is het verstandig om te kijken of er wat gemaakt kan worden van het gebouw, zoals een (culturele) broedplaats voor jongeren. Met Street Art en graffiti.  

(Bronnen: Gemeente Apeldoorn, Wet & Recht, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.09.2023

Een gedachte over “Gemeente timmert voormalig CB-gebouw dicht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights