RIJENS NIEUWS – Nationale Burendag wordt gehouden op 23 september. Ook het Asielzoekerscentrum Gilze en Rijen (AZC Gilze) zal op die dag haar deuren openen. Het centrum viert ook het 30-jarig bestaan van de locatie in Gilze. Iedereen is tussen 13.00 en 16.00 uur welkom aan Prinsenbosch 2 in Gilze. Doordat de Open AZC dag op de Nationale Burendag wordt georganiseerd, willen de AZC’s benadrukken dat asielzoekers buren van iedereen zijn.   

Open AZC dag 
Tijdens de Burendag van 23 september is er ook de Open AZC dag. De dag worden de deuren geopend om de bewoners van een AZC te ontmoeten. Deze dag is een mooie gelegenheid om een indruk te krijgen van het dagelijks leven in een AZC. 
Op de open dag kan men een tentoonstelling bezoeken over 30 jaar AZC Gilze. Tijdens de open dag worden er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten georganiseerd. Medewerkers en bewoners laten zien dat er in en buiten het AZC tal van activiteiten en programma’s zijn waar de bewoners dagelijks aan mee kunnen doen. 

AZC Gilze en Rijen
Het Asielzoekerscentrum Gilze en Rijen – kortweg AZC Gilze – ligt sinds 1993 op een voormalig luchtmacht terrein. Het AZC Gilze is niet alleen een AZC, daar sinds 2010 de opvanglocatie Gilze ook dienst doet als een procesopvanglocatie en daar kwam in 2011 een gezinslocatie bij. 
De opvanglocatie Gilze is één van de grotere in Nederland. Het terrein omvat – met zo’n tientallen hectare bos – zo’n 40 woon- en kantoorgebouwen. Op het terrein kunnen 1.200 bewoners worden gehuisvest. 

Als men van boven naar het terrein kijkt, lijkt het een gewoon dorp. Zo is het ook bedoeld geweest toen de Duitsers de gebouwen in de oorlog hebben gebouwd. Net als de huizen van de voormalige wijk Kampstraat, werden de gebouwen gebouwd met ruim 60 cm dikke, uit Hollandse baksteen opgetrokken muren en hoge ramen met stalen luiken. Ook de plafonds bestaan uit zo’n 15 cm dik beton.   
Na de oorlog heeft de RAF het terrein in gebruik genomen en in 1946 het Nederlandse leger. In 1953 werden slachtoffers van de watersnood op het terrein opgevangen. Het COA vangt asielzoekers sinds 1993 asielzoekers op het terrein op. Vanaf 2020 is men gestart met de renovatie en aanpassing van gebouwen. De gebouwen moesten duurzamer worden en meer geschikt gemaakt voor de opvang van gezinnen.

Dagelijks krijgen de bewoners een verse maaltijd aangeboden. De bewoners maken de maaltijden zelf klaar onder begeleiding van een professionele kok. Tijdens de Open dag vertellen organisaties over de werkzaamheden op de opvanglocatie. 

Op de locatie AZC Gilze zijn een aantal partners van het COA vertegenwoordigd, zoals Vluchtelingenwerk Nederland, GZA, GGD, IOM en DT&V.     
De uitleg van de organisaties gaat over de toelating, registratie, opvang en begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bespreekt in een omwonendenoverleg met omwonenden en gemeente enkele keren per jaar de gang van zaken op het AZC en de relatie met de omgeving. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, COA) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights