OPINIE – Vroeger, in mijn jongere tijd, had de jeugd in mijn geboortedorp 3 belangrijke gebeurtenissen per jaar: carnaval (februari – maart), de jaarmarkt en de kermis (beide in oktober). Wim Sonneveld beschreef het gevoel in zijn lied ‘Het dorp’. Voor de volwassenen in het dorp waren natuurlijk de kerk, de huisarts en de politiek van groter belang. Afgelopen dinsdag, met Prinsjesdag, dacht ik met heimwee weer terug aan mijn jeugd. 

Derde dinsdag in september
Eerlijk gezegd heb ik niets met Prinsjesdag en met de monarchie. Het zijn best aardige mensen, maar ik kan ze niet kiezen. En organen en personen die ik niet kan kiezen, daar heb ik moeite mee. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer, Gedeputeerde Staten, de burgemeester, het bestuur van een onderneming en ook van een ziekenhuis. 
Daarnaast doet Prinsjesdag me denken aan die 3 zaken van mijn jeugd: carnaval, jaarmarkt en kermis. Het is een kwestie van polonaise-lopen (carnaval, nadat men zich heeft opgedost), achter elkaar aanlopen in de drukte (jaarmarkt) en rondjes lopen (kermis). 

Ik kan daar niet zo goed tegen en gelukkig heb ik in mijn jeugd nooit stil gestaan bij Prinsjesdag. Het is me compleet ontgaan. Als jongere was je met andere zaken bezig, vooral muziek, feest (en later drank, wat overigens afgeraden werd door mijn ouders). Het was ook steeds de zoektocht naar het leukste uitgangspunt, zowel met carnaval, jaarmarkt en de kermis. Later kwamen daar ook nog de weekenden bij. 
Als ik naar Prinsjesdag kijk, bekruipt me datzelfde gevoel weer: polonaise lopen, je lekker zo opvallend mogelijk opdoffen en dan maar afwachten wat de rest er van ‘vindt’. Vooral de ’hoedjesparade’ is behoorlijk in trek en natuurlijk bij de dames. Tja, dan heb ik toch meer respect voor Peter Kwint, t-shirt en grote tattoos. 

Het andere punt gaat over kiezen. Ik heb niets met de monarchie en het lijkt dat ik niet de enige ben. In 2021 kwam Human met het artikel ‘Is een koning in Nederland nog nodig?’ In het artikel werd aangegeven dat in 2021 slechts 58 procent vóór de monarchie was, terwijl dat een jaar eerder nog zo’n 75 procent was. Waar het aan ligt? Het zal bij mij wel aan mezelf liggen. 
Persoonlijk heb ik altijd moeite gehad met een ‘baas’ boven me en mensen die langer dan 4 jaar op dezelfde plaats zitten. Ik heb in mijn actieve werkzame leven het meestal maar 4 jaar bij een baas volgehouden. Daarna was het weer zoeken naar een andere baas en vaak kwam dat door mijn grote mond. Ik had een mening en die gaf ik ook gewoon, wat meestal niet gerespecteerd of geaccepteerd werd. En daarna kon ik weer op zoek naar een nieuwe baan. 

Algemene beschouwingen
Na de officiële festiviteiten van Prinsjesdag wordt natuurlijk het bekende koffertje ‘aangeboden’ aan de Tweede Kamer. Natuurlijk wordt er geen koffertje aangeboden, maar weer een berg met documenten, die de leden door moeten nemen om zich voor te kunnen bereiden op de Algemene Politieke Beschouwingen. In feite gaat het om de Financiële Beschouwingen, die na de Miljoenennota komen, maar die komen later. 
Het was nu prijsschieten op de plannen van vak K en dat is ook met grof geschut gebeurd. Van ‘gratis klein bier’ tot microfoon dichtdraaien tot de premier inroepen en vak K buiten spel zetten. Het kwam allemaal voorbij. 

Over de microfoon dichtdraaien is reeds eerder geschreven. Het was vanaf het begin gewoon aanval op de ander in de zuiverste vorm. In feite was het de start van de campagne voor de verkiezingen van november.
Een aantal dingen zijn opgevallen, los van de zaken die bepaalde partijen steeds maar plachten te doen, zoals aanvallen op het migratiebeleid en aanvallen op de Islam. In de verschillende debatten gingen de ‘partners van Rutte IV’ met elkaar in gevecht, alsof ze nog nooit één kabinet hadden gevormd. Zo ging het er lekker flink aan toe tussen VVD en D66, maar ook tussen ChristenUnie en VVD.  
Begin september schreef ik al over de democratie (‘De week van … de Democratie’) en gaf ik aan dat de democratie compleet op de schop moet, zodat de bewoners écht mee kunnen praten. Maar ja, de Tweede Kamer is daar nog niet rijp voor. 

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen viel Geert Wilders zowel iedereen aan in de Tweede Kamer en vak K, maar met name D66 en mevrouw Kaag. Juist in de ‘aanval’ op mevrouw Kaag viel op dat de minister geen blik gunde aan de PVV-fractievoorzitter. 
Een andere opvallende zaak was de partij VVD. De premier had nauwelijks wat te melden, daar de Tweede Kamer hem deze keer niet nodig had én dat hij de nieuwe lijsttrekker niet in de weg wilde lopen. 

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid, is de nieuwe lijsttrekker. En daar zat toch wel wat frictie tijdens de Algemene Beschouwingen. De demissionair premier had nauwelijks wat te melden, maar moest wel het kabinetsbeleid verdedigen. Maar het was duidelijk te merken dat ook Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan de slag wilde. Echter het verdedigen van de VVD-standpunten in de Tweede Kamer gebeurde door nummer 2 op de nieuwe lijst en dat is Sophie Hermans, die nu nog fractievoorzitter is.  Dat was wel manoeuvreren op de millimeter, zou ik zo zeggen. Ondertussen zal de VVD een harder standpunt in gaan nemen op het gebied van migratie om toch nog de deur op een kier te zetten voor de PVV. 

De media komen dezelfde dag nog en ook de volgende dagen met wat er allemaal gaat gebeuren door de voorstellen van de nieuwe Miljoenennota. Zo kwam RTL Nieuws / RTL Z met de mededeling dat huurtoeslag en kindgebonden budget omhoog zullen gaan, maar de zorgtoeslag daarentegen flink gaat dalen. 
Elke keer als een opmerking over de Miljoenennota in de media terecht komt, vraag ik me in alle eerlijkheid af hoe lang dat duurt, want het kan zo maar weer veranderen. Tenslotte wil iedereen scoren. Peilingen zijn op dit moment van groot belang, zegt men, maar dat zijn ook maar momenten in een lang traject. Tenslotte zal de kiezer het straks even voor het zeggen hebben. 

Over peilingen gesproken, het is de vraag wat er gaat gebeuren met bepaalde partijen. Zo is het hommels binnen de Partij voor de Dieren en de vraag is of de lijsttrekker wel of niet de lijsttrekker is. Binnen het CDA lijkt er ook verschil van mening te zijn over de opening van Lelystad Airport. Dus we kunnen nog wel wat verwachten. U bent in ieder geval gewaarschuwd.  

(Bronnen: Human, RTL Nieuws, lelystad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights