MARRAKECH – In Marokko zijn bij een zware aardbeving ruim 800 doden geteld, naast het feit dat er ondertussen al meer dan 600 gewonden zijn. De getallen veranderen van tijd tot tijd. Volgens de kenners van aardbevingen zal de beving van vrijdagavond zeker een kracht van 6.8 tot 7.2 hebben gehad. Daarna zijn er nog een aantal naschokken gevoeld. Het epicentrum lag in het gebied van het Atlasgebergte, op een kleine 17 km diepte en 70 km van de belangrijke stad Marrakech. 

Aardbeving in Atlasgebergte 
Zo’n 70 km van Marrakech lag het epicentrum van de aardbeving. Hier zijn ook de meeste slachtoffers gevallen. Maar ook de inwoners (en de toeristen) van Marrakech hebben de aardbeving goed kunnen voelen, evenals de bewoners van andere grote steden en van dorpen. 

Marrakech is vooral bekend om haar grote plein Djemaa el Fna, Parc Majorelle, de Moskee Koutoubia en vooral om de Kasbah met de muur er om heen. De Kasbah is een groot ommuurd district – zuidelijk deel van de Medina – dat voorheen diende als de citadel en met het complex van het paleis. Het werd gesticht in de 12e eeuw en het grootste deel van de bouw werd uitgevoerd door Ya’qub al-Mansur. Twee bouwwerken – de Moskee van de Kasbah en de hoofdpoort van Bab Agnaou – dateren uit de tijd van Al-Mansour. In de Kasbah staan vaak oudere huizen en zijn de straten vrij smal, maar het is er wel druk. Een van de mooiste delen van de stad.

Een contactpersoon in de Kasbah heeft laten weten dat ze gisteravond rond 23.00 uur lokale tijd, net tijdens de aardbeving, op de trap naar beneden was in haar huis. Ze voelde de beving en moest zich vasthouden aan de muur. Haar dochter die boven was, moest zich aan de balustrade vasthouden. De moeder heeft haar dochter geroepen om naar buiten te gaan, net als alle andere mensen in het huis. 
Eenmaal buiten zagen ze dat alle bewoners van de omliggende huizen naar buiten renden en naar een groot plein in de buurt gingen. De meeste mensen hebben niets mee kunnen nemen en hebben de hele nacht buiten doorgebracht op het plein. 

Bij controle op zaterdagochtend om 8.00 uur zijn de meeste mensen weer naar huis gegaan. Tevens hebben ze toen een oppervlakkige controle uitgevoerd aan de huizen, zowel binnen als buiten. Bij de moeder en haar dochter bleek een aantal scheuren in de muur te zijn ontstaan en is een deel van de muur naar beneden gekomen. 
Andere huizen in het gebied van de Kasbah bleken minder bestand tegen de aardbeving die zo’n 1 minuut heeft geduurd. 

Ook van andere delen van de stad komen berichten dat mensen de nacht buiten hebben doorgebracht. Ook van andere steden – zoals Casablanca – komen meldingen dat men bevingen heeft gevoeld. 
Tevens wordt gemeld dat het ziekenhuis mensen buiten heeft behandeld uit angst voor nabevingen. Ondertussen is het verzamelen van bloed (doneren van bloed) ook op gang gekomen.

In Nederland begint de noodhulp ook op gang te komen. De Nederlandse regering heeft hulp en steun toegezegd. Zo is een actie gestart door IHH Nederland (Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland). 
Daarnaast is ook de organisatie Islamic Relief Nederland een inzameling gestart. Deze organisatie is in 1992 door een groep studenten gestart en is uitgegroeid tot één van de grootste Islamitische humanitaire hulporganisaties ter wereld. Ondertussen heeft de organisaties in meer dan 29 landen projecten lopen.  
De organisatie heeft een S.O.S. pagina opgezet voor donaties. Insha’Allah komen hier vele donaties binnen. Elke donatie wordt ter plekke ingezet door de lokale veldmedewerkers. Deze medewerkers beoordelen waar de donatie het hardst nodig is en waarvoor deze ingezet wordt, zoals tijdelijk onderdak, hygiënekits, voedselpakketten, overige noodhulp.  

Update 1 (15.00 uur zaterdagmiddag)
Mensen worden uit hun huizen door heel Marrakech gehaald door de politie, omdat er een mogelijkheid is van een volgende aardbeving

Update 2 (17.00 uur zatermiddag)
Het kan te maken hebben met de huizen die beschadigd zijn en mogelijk bij nieuwe bevingen of naschokken alsnog kunnen instorten 


(Bronnen: VRT News, Wikipedia, Volkskrant, Nieuwsbrief IHH, Nieuwsbrief Islamic Relief Nederland, Islamic Relief Nederland) 


Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights