APELDOORN – Aangezien Zero Waste Apeldoorn 5 jaar bestaat, is er van zondag 10 september tot en met zaterdag 16 september feest in Apeldoorn. Dit feest wordt gevierd door het organiseren van de 3e Zero Waste Week in Apeldoorn. Tijdens deze week worden de inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn bewust gemaakt van duurzame initiatieven, activiteiten en ondernemingen in de gemeente. 

De bekende 5 R’en 
De opzet van de week is om via leuke en interessante activiteiten de bekende 5 R’en van Zero Waste uit te leggen en uit te voeren. Deze 5 R’en van Zero Waste staan voor Refuse (weiger), Reduce (verminder), Reuse (hergebruik). Recycle en Rot (composteer). Het doel van deze 5 R’en is om zoveel mogelijk mensen te informeren over duurzame, beschikbare alternatieven en tevens ze te activeren om (de eerste) stappen te zetten. De eerste stappen richting een duurzame, afvalvrije en verspillingsvrije leefstijl. Dit is dan een leefstijl met een positieve impact op het milieu. 
De Zero Waste Week Apeldoorn wordt georganiseerd door de Stichting Zero Waste Apeldoorn in samenwerking met de gemeente Apeldoorn. 

Zero Waste 
Een Zero Waste levensstijl is beschreven door 2 bekende Zero Waste pioniers, de zusjes Jessie en Nicky Kroon, middels blogs op de site en in boekvorm. Zero Waste houdt in feite in dat een product nadat het gebruikt is, weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en een volgende levensfase begint. Zero Waste International Alliance heeft  de volgende definitie in december 2018 vastgelegd: 

… Zero Waste: Het behoud van alle hulpbronnen door middel van verantwoorde productie, consumptie, hergebruik en terugwinning van producten, verpakkingen en materialen zonder verbranding en zonder lozingen op land, water of lucht die het milieu of de menselijke gezondheid bedreigen …

Hierdoor gaat het bij Zero Waste niet alleen over wat er via de prullenbak afgevoerd wordt, maar brengt het een hele leefstijl mee. Hierbij valt te denken aan: minder (nieuwe) spullen kopen; minder vlees, vis en zuivel eten; weinig of liever helemaal niet meer vliegen; de auto laten staan en het OV nemen of de fiets of lopen; op het energie- en waterverbruik besparen; de natuur respecteren en beschermen; investeren in verantwoordelijke fondsen en doelen; consumptie en afval terugbrengen.  

Programma Zero Waste Week 

  • op zondag 10 september is de feestelijke openingsdag en een filmavond
  • maandag 11 september staat in het teken van de Bedrijvendag 
  • dinsdag 12 september draait het om de ‘Spullendag’ 
  • woensdag 13 september is dan weer de ‘Doe dag’
  • donderdag 14 september gaat alles om de  ‘Voedseldag’
  • vrijdag 15 september wordt de ‘Vier de natuur’ dag genoemd
  • zaterdag 16 september moet natuurlijk in het teken staan van de ‘Opruimdag’ 

De hele Zero Waste Week zullen er promoties en acties zijn, waarbij sponsoren van de Week promoties, gesponsorde acties en activiteiten aanbieden. 

(Bronnen: Zero Waste Apeldoorn, apeldoorn.nieuws.nl, Coda Apeldoorn, Het Zero Waste Project, Zero Waste International Alliance) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 31.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights