OPINIE – In de afgelopen week is er (weer) veel te doen geweest over de oorlog in Oost-Europa. Nogmaals het is niet mijn oorlog, maar natuurlijk blijf je het nieuws volgen. Aan de ene kant was overal in de media te merken dat het vliegtuig van Jevgeni Prigozjin (Wagner Group) naar beneden was gekomen cq gehaald. Aan de andere kant werd er gesproken over de bedrijven uit Nederland die nog steeds geld verdienen aan / in Rusland, ondanks de sancties. 

De huurling
De Wagner-group wordt in de volksmond en in de media weggezet als een leger van huurlingen. Een huurling is een soldaat die bij ‘zijn leger’ is gegaan, alleen maar beroepsmatig. Dit betekent dus dat hij wordt ingezet alléén maar om te vechten zonder dat er een band is (ideologisch of nationaal) met een opdrachtgever of de zaak waar hij ingezet wordt. 
In de wereld zijn een aantal huurlingenlegers ‘aan het werk’, maar meestal wordt in de laatste weken alleen maar gesproken over de Wagner Group. 

PMC Wagner (Private Military Company Group) of Wagner Group kwam in 2014 plots in de spotlights na de zogenaamde annexatie van de Krim. De Wagner Group zou vanuit Moskou geleid worden, maar president Poetin ontkende dat hij iets wist van Wagner. De naam Wagner zou afkomstig zijn van de militaire leider van de Wagner Group, de Oekraïner Dmitri Oetkin, officier bij de Russische strijdkrachten met codenaam Wagner. De Group is opgericht door de kok van president Vladimir Poetin en later zakenman, Jevgeni Prigozjin. 

Volgens de site Historianet zou de Wagner Group overal aanwezig zijn geweest, waar Rusland op het toneel verscheen, zoals Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oekraïne. Geruchten gaan zelfs over het net, dat president Assad de Wagner Group heeft gecontracteerd om te vechten tegen Daesh (ISIS). In dat geval zouden de Wagner Group en de VS eigenlijk aan dezelfde kant hebben gestaan, daar ze beiden vochten tegen Daesh. Behalve … als de VS connecties hadden met rebellengroepen (financierde en voorzagen van materiaal) die vochten tegen president Assad. Maar ja, nu denkt u natuurlijk dat ik weer een complottheorie-denker ben. 

Naast de soldaten van de Wagner Group zijn er ook huurlingenlegers of zogenoemde elitekorps geweest, onder meer het Vreemdelingenlegioen, en dan met name het 2e Régiment Étranger de Parachutistes (opereerde vanuit Algerije, maar heeft gevochten in Vietnam, Tsjaad, Zaïre en Afghanistan), Britse eenheid van Gurkha’s (ingezet bij de Falklandoorlog), Devil’s Brigade (ingezet in bezet Noorwegen, WO II). 
Echter waar weinig over te lezen valt is de militaire multinational Blackwater, die in 1997 is opgericht door de Amerikaan Erik Prince. Het staat bekend als een beveiligingsbedrijf, maar  heeft vele aanvallen uitgevoerd in het Midden-Oosten. Er zijn mensen die Blackwater het ‘terroristisch leger van het Pentagon’ noemen, dat ook een rol had in de Balkanoorlog in de jaren 90. Dit leger zou in 2019 bereid zijn geweest om Venezuela aan te vallen. 

Ondertussen zijn er veel huurlingenlegers geweest die overal ingezet konden worden. Zo zouden huurlingen onder contract hebben gestaan bij Military Professional Resources Incorporated, Vinnel en Airscan (alle 3 Amerikaanse bedrijven). In 2004 kwam De Groene Amsterdammer met het artikel ‘De terugkeer van de huurling’. Het artikel spreekt onder meer over de ongeveer 15.000 huurlingen – in de wandelgangen veiligheidspersoneel genoemd – die ‘werken’ in Irak. Vaak kwamen huurlingen uit ontwikkelingslanden, maar de gewapende troepen van de VS zijn de rijkste, best georganiseerde en sterkste ter wereld.   

Waarom zijn er huurlingen, zie ik u vragen. Gewoon, die volgen niet de regeltjes, de papiermolen en de bureaucratie. Ze worden ingehuurd en kunnen hun gang gaan. Het artikel zegt hierover dat het inzetten van zogenoemde ‘particuliere beveiligingsdiensten’ iemand de mogelijkheid geeft om alle beperkingen te omzeilen. Zolang de huurlingen hun werk doen en leveren wat er gevraagd wordt, wordt er betaald en de andere kant uitgekeken. Zelfs als – zoals in Irak is gebeurd – gevangenen gemarteld of gewoon gedood worden.  

Als men dit leest, dan ontstaan er vragen bij het neerstorten van het vliegtuig van Wagner-leiders – denk er om:  ik ben complottheorie-denker – als ‘brieven over wie in het vliegtuig hebben gezeten’, ‘op 21 augustus in Afrika en op 23 augustus van Moskou naar St Petersburg’, ‘3 kopstukken in één vliegtuig’, ‘lichamen meteen afgevoerd in bodybags’ en expliciet de opmerking ‘forensische tests hebben aangetoond …”  Vooral dit laatste is opvallend daar woordvoerster Svetlana Petrenko van de Russische Onderzoekscommissie aangaf in een verklaring dat met forensische testen alle 10 lichamen zijn geïdentificeerd en overeenkomen met het manifest van het vliegtuig. Ik heb weinig vertrouwen in dit soort zaken.  

Sancties 
Europa heeft al maanden lang een grote mond over sancties tegen president Poetin, maar ondertussen verdienen westerse bedrijven bakken vol geld aan Rusland. En dan gaat het niet om kleine bedrijfjes, maar er wordt gesproken over een bierbrouwerij, een bank en een koffiebrander. De bierbrouwerij zou enkele dagen het bedrijf ‘verkocht’ hebben voor 1 euro. Er is geen een grote ondernemer te bedenken die zijn bedrijf voor 1 euro verkoopt, zonder daar regels aan gekoppeld te hebben. De andere bedrijven kunnen niet echt weg, want dat zou miljoenen en misschien wel miljarden euro’s kosten.  

En vandaag kwam daar nog bij dat een Turks bedrijf dat Russische olie verscheept ook Nederlandse havens aan heeft gedaan. Onmiddellijk wordt gemeld door de Douane dat het nog niet duidelijk is of Russische olie is gelost. Wat denkt u zelf? 

(Bronnen: Historianet, Jdreport, De Groene Amsterdammer, VRT NIeuws, Wikipedia, RTL Nieuws, TCE) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights