OPINIE – Hij heeft het echt wel voor elkaar en voor elkaar gekregen. Ten eerste heeft Pieter Omtzigt mijn planning voor dit opiniestuk door elkaar gehusseld en ten tweede staat hij er dan wel met een nieuwe partij: Nieuw Sociaal Contract. Aangezien de beslissing lang uitbleef, had ik hem een voorstel willen doen en dat was running mate te worden van Caroline van der Plas, maar dat hoeft dus niet meer.  

Nieuw Sociaal Contract 
Zondagavond kreeg ik de Nieuwsbrief van Pieter Omtzigt, daarna kwam er een overzicht van VRT Nieuws met het bericht van de partij en maandag ontplofte de mail met berichten over de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Overigens was de site van hem zondagavond niet bereikbaar. En ondertussen kwam natuurlijk de enquête van RTL Nieuws ook nog even binnen. Je zou er bijna een dagtaak aan hebben, aan al die zaken. En iedereen weet nu al te melden dat er een aardbeving gaat komen in de politiek. Gelukkig is de nieuwe partijleider een rustig persoon en een nuchter iemand. Hij heeft al aangegeven dat hij niet (meteen) de grootste partij wil hebben, want daarin zouden ook problemen kunnen komen. Hij wil ook geen premier worden en terecht want de Tweede Kamer is de baas en niet vak K. 

De Nieuwsbrief spreekt over hoofdthema’s van het programma van de nieuwe partij en dat zijn met name ‘Goed bestuur’ en ‘Bestaanszekerheid’. Belangrijk nu zijn zaken als een goed partijprogramma, betrouwbare personen voor lijst en bestuur, een goede site, een duidelijke huisstijl, om daarna campagne te kunnen gaan voeren.  
In het manifest ‘Politieke lijn Groep Omtzigt, als startpunt voor de politieke partij Nieuw Sociaal Contract’ (19 augustus 2023) zijn de standpunten wat verder uitgelegd. 

Een van de punten die als eerste opvalt is het thema ‘Een nieuwe maatschappelijke ordening’. Een zeer interessant onderwerp. Volgens het manifest wordt de economische ordening vormgegeven doordat machtige partijen kunnen onderhandelen over hun belastingen. Daarnaast wordt er gesproken over gaten in de belastingwetgeving voor doorsluisvenootschappen. 
Tevens wordt gezegd dat de huidige ordening geen natuurwet is en daarom bewust gekozen moet worden voor een andere ordening. Een ordening waarin maatschappelijke verbanden centraal staan. Hierbij moet gedacht worden aan kleine ondernemingen, familiebedrijven, gezinnen, verenigingen. Het bezit moet niet in handen komen van een aantal mega-ondernemingen waarvan de diensten worden afgenomen. 

Verder wordt in het manifest aandacht gevraagd voor het onderwerp ‘Openbaar bestuur en democratie’. Ook al een bijzonder interessant onderwerp. Hierbij is onder meer sprake van een ‘nieuw kiesstelsel’, ‘rechtsbescherming op orde brengen’, ‘verbetering wetgeving’, ‘archieven op orde brengen’. In het hoofdstuk wordt een apart gedeelte ingeruimd voor de bescherming van klokkenluiders.
Hoofdstuk 2 heet ‘Bestaanszekerheid en sociale zekerheid’ waar maar meteen wordt aangegeven dat vak K al jarenlang geen idee heeft of het sociaal minimum toereikend is. Het gaat goed met het gedachtegoed van de nieuwe partij. Het is een interessant document wat uitnodigt om eens verder te lezen en de linkjes die worden aangegeven om na te gaan. 

Wat overigens even wat meer duidelijkheid vraagt is de aparte alinea over IS-strijders. Het voorstel van de nieuwe partij is dat Daesh strijders (IS) moeten vervolgd worden voor genocide. Hiervoor moet Nederland een internationaal tribunaal opzetten voor de berechting van deze strijders. 
Hierbij wil ik wel twee opmerkingen plaatsen en dat zijn 1. Daesh heeft niets met religie te maken, maar zijn soldaten van Saddam Hoessein die door de westerse mogendheden zijn getraind en werden gefaciliteerd. Waarom worden deze zogenoemde strijders apart genoemd? 2. Waarom kan ik niets terugvinden – ik moet wel toegeven dat ik het gehele manifest nog niet helemaal tot de laatste komma heb doorgespit – van de genocide tegen Palestijnen over de laatste 75 jaar? 

De media schrijven natuurlijk heel veel over de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Zo weet VRT NWS te melden dat “ … “Populairste politicus van Nederland” trekt met eigen partij naar de verkiezingen en zet zo hele campagne op z’n kop … “ 
De site zwolle.nieuws.nl spreekt over de aarverschuiving in de politiek. De populariteit kon men al meteen zien op X (voorheen Twitter) waar Pieter Omtzigt in zo’n 12 uur ruim 200.000 bezoekers wist te trekken. 

RTL Nieuws is van mening dat Pieter Omtzigt geleerd heeft van de opkomst van de LPF en Forum voor Democratie. De nieuwe partij wil niet meteen naar 46 zetels.   
Op het moment dat een nieuwe partij, met zo’n kopstuk als Pieter Omtzigt, niet meteen naar de 50 zetels wil, moeten er vooraf plannen worden gemaakt om dit te kunnen bereiken. Dit zou kunnen door bijvoorbeeld niet in alle kiesdistricten mee te doen. De vraag is of dit compleet waterdicht zal zijn. 
Een kleinere lijst zal ook niet werken, daar bij meerdere stemmen dan mogelijk vergeven kan worden aan het aantal zetels, zullen de overige stemmen overgaan naar een andere partij. Dit zou eventueel kunnen worden opgevangen om een verbinding te sluiten met een andere partij, zoals BBB. 

In de tussentijd is bekend geworden dat ex-gedeputeerde in de provincie Overijssel, Eddy van Hijum, van het CDA is overgestapt naar Nieuw Sociaal Contract. De heer van Hijum wordt de voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma gaat opstellen. 
Dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel en voorzitter van de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt, Hein Pieper (ex-CDA), wordt de partijvoorzitter van Nieuw Sociaal Contract. Tevens circuleren nog de namen van een fractiemedewerker van Pieter Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven (ex-CDA) (woordvoerder van de partij) en Kilian Wawoe, die ooit bij ABN Amro heeft gewekt (binnen het bestuur verantwoordelijk voor de kandidaatstelling).   

(Bronnen: Nieuwsbrief Pieter Omtzigt, Basisdocument, Pieter Omtzigt, VRT Nieuws, zwolle.nieuws.nl, RTL Nieuws, NOS, Tubantia, Volkskrant, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency /21.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights