Woensdagavond hebben leden van Extinction Rebellion (XR) een protestactie gehouden bij het Provinciehuis in Lelystad. Van alle XR-groepen uit Flevoland waren leden in Lelystad aanwezig met spandoeken en klokken die op 2 over 12 stonden. De aanwezige aanhangers hebben geprotesteerd tegen het coalitieakkoord van het nieuwe bestuur van de provincie.  

Actie tegen nieuwe plannen
 
XR Lelystad is een lokale groep van Extinction Rebellion en opgericht in 2023. Momenteel zijn er flink wat rebellen van de groep in Lelystad. XR Lelystad doet ook mee aan de landelijke klimaatacties en er wordt nagedacht aan lokale acties. 

Zo’n lokale actie was de actie bij het Provinciehuis, die gericht was tegen de nieuwe plannen van de Provinciale Staten. XR maakt zich zorgen dat de Staten voorbijgaan aan de huidige klimaatcrisis en onvoldoende rekening houdt met de langere termijn.  

Provinciale Staten
Tijdens de bijeenkomst van de Provinciale Staten spraken de Statenleden woensdagavond over de plannen van de nieuwe coalitie, bestaande uit BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP. Er werd zo’n 10 minuten ingeruimd voor een gesprek tussen Statenleden en XR. 

De XR-actievoerders zijn van mening dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan het terugdringen van de stikstof- en CO2-uitstoot. Tevens geeft het coalitieakkoord aan dat Lelystad Airport open zou kunnen gaan voor vakantievluchten. Dit wil XR niet. 

Waarborg rechtvaardige toekomst
Extinction Rebellion zal met vastberadenheid en de wil om een rechtvaardige toekomst voor alle bewoners van Flevoland trachten te waarborgen. Volgens XR ontbreken een klimaatbeleid en concrete acties voor de reductie van CO2. 

Daarnaast wordt nergens gesproken in het coalitieakkoord over biodiversiteit en de energietransitie. Juist de provincie heeft hier een grote rol in. Volgens woordvoerder Coba Beugeling van XR Lelystad moet de coalitie de plannen opnieuw bekijken. 

XR staat open voor een constructief overleg, waarin wordt samengewerkt aan een eerlijke en duurzame toekomst voor de provincie en haar inwoners. De tijd dringt en men kan niet langer stil blijven zitten, terwijl de aarde in gevaar is. Daarom is XR vastberaden om door te gaan met vreedzame en doelgerichte acties. Zo lang totdat er concrete stappen worden genomen om de klimaatnoodsituatie aan te pakken. 

(Bronnen: Extinction Rebellion Nederland, Extinction Rebellion Lelystad, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.06.2023  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights