Met de ondertekening van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI), zet de gemeente Lelystad nog meer in op een duurzaam en circulair inkoopbeleid. Wethouder Sjaak Kruis: “Door duurzaam in te kopen blijven wij het goede voorbeeld voor ondernemers en inwoners in Lelystad geven. We hebben al grote stappen gezet, waaronder de duurzame verbouwing van ons kantoor van de buitendienst in de Wigstraat, maar we willen dit komende jaren verder uitbreiden. Het is een uitdaging die we binnen de hele organisatie moeten aanpakken, maar waarmee we een belangrijke impact kunnen maken op maatschappelijk belangrijke thema’s.”

Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen
Nederlandse overheden kopen jaarlijks voor ruim 85 miljard euro aan producten en diensten in. Van schoonmaakdiensten en kantoormeubilair tot aanbestedingen voor nieuwe gebouwen of samenwerkingen. Met deze inkopen kan de gemeente een duurzaam verschil maken.

Wethouder Sjaak Kruis tekende namens de gemeente Lelystad het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Het doel van het manifest is het stimuleren van ambitieus maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap en inkopen. Dit kan (sociale) ondernemingen aanmoedigen om duurzame producten, innovaties en oplossingen naar de markt brengen.

Klimaat, diversiteit en circulariteit als uitgangspunt bij nieuwe opdrachten
Duurzaam inkopen gebeurt al sinds 2021 in de gemeente Lelystad. Ook is de gemeente sinds 2023 bezig om circulair inkopen versneld in te voeren. Dit manifest verlengt de ambitie en inzet om duurzaam in te kopen en is de eerste stap naar een actieplan.

Wat betekent dit voor partijen die samenwerken en zakendoen met de gemeente?
Na het opstellen en uitvoeren van een MVOI-actieplan worden de inkoopwerkzaamheden jaarlijks gemonitord. Gemeente Lelystad controleert ook bestaande samenwerkingen en andere partijen (waaronder ondernemers, overheidsorganisaties en verenigingen) op de zes thema’s  uit het manifest.

Als deze niet voldoen aan de voorwaarden voor maatschappelijk inkopen, kan de gemeente bijvoorbeeld vragen om extra informatie of een aanpassing van het materiaalgebruik. Partijen die met de gemeente willen samenwerken en vragen hebben rondom Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen kunnen terecht bij Ruud Scheerder, circulair inkoper, via rwa.scheerder@lelystad.nl .

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights