Extinction Rebellion zal op zaterdag 9 september om 12.00 uur voor de 8e keer op vreedzame wijze de A12 blokkeren. Dit om een directe stop op fossiele subsidies te eisen. De organisatie verwacht dat er 10.000 mensen aanwezig zullen zijn bij de demonstratie. Velen zijn van plan om te blijven zitten tot de jaarlijks bijna 30 miljard euro fossiele subsidies zijn afgeschaft. Op het moment dat de demonstranten verwijderd worden, zullen ze gaan, maar de volgende dag – en elke dag daarna – weer terugkomen. Steeds om 12.00 uur.   

Contact met samenleving compleet kwijt 
Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion is de regering het contact met de samenleving compleet kwijt. Daarbij heeft XR niet eens een reactie gehad op de eis, terwijl deze door 130 organisaties en vele duizenden burgers wordt gesteund. 

De eis is in lijn met de wetenschap. XR meldt dat zolang het kabinet weigert om te luisteren, ze gedwongen is om actie te voeren. Dit moment is cruciaal waar de wereld zich nu bevindt. Wat er nu gedaan wordt voor de aarde, is bepalend voor de komende duizenden jaren. Er moet nu wat gedaan worden. Daarom blijft XR de A12 blokkeren, desnoods voor altijd.

Versnelde opwarming aarde
De wetenschap – zoals 50 internationale wetenschappers – heeft aangetoond dat de opwarming sneller gaat dan verwacht. Momenteel is de opwarming 0.2 graden per nieuw decennium. Dit is veel meer dan eerder berekend.   

Om de opwarming onder 1.5 graden te kunnen houden, moet de uitstoot van broeikasgassen over de hele wereld na 2025 sterk dalen. En Nederland draagt niets bij. Zelfs het tegenovergestelde: de grote fossiele vervuilers gaan gewoon door. De regering moet stoppen met de subsidies voor deze bedrijven.  

Stop fossiele subsidies
Hetzelfde geluid komt van de Wereldbank. De Wereldbank weet zelfs te melden dat wereldwijd 23 miljoen dollar per minuut naar fossiele subsidies gaat. Volgens XR gaat er zelfs meer subsidie naar de fossiele industrie dan naar gezondheidszorg of armoedebestrijding in veel landen.

De woordvoerder van XR meldt dat de Wereldbank constateert dat het afschaffen van fossiele subsidies gunstig is voor mensen in armoede. Tevens zou het positieve effecten hebben op de gezondheid.   

Ook dezelfde geluiden in de samenleving 
De Nederlandse regering heeft in 2009 beloofd de fossiele subsidies vóór 2020 uit te faseren, echter het is alleen maar toegenomen. Mede daarom groeit Extinction Rebellion nog altijd enorm. Steeds meer mensen sluiten aan en de actietrainingen zijn overvol. 

De eis van XR – stop fossiele subsidies – wordt in solidariteitsdemonstraties ondertussen door zo’n 130 maatschappelijke organisaties gesteund. Deze organisaties zijn onder meer Milieudefensie, Partos, PAX, Urgenda en Netwerk Klimaat FNV. 

Maar ook organisaties als ABP, Triodos, Oxfam Novib en FNV hebben zich middels een brandbrief uitgesproken voor een stop. Woordvoerder van XR gaf nog aan dat de Nederlandse samenleving schreeuwt om een direct einde te maken aan de fossiele subsidies. 

(Bronnen: Extinction Rebellion Nederland, Trouw) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.06.2023  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights