ROOSENDAAL – In alle branches zijn nog steeds flinke personeelstekorten. Ook bij de politie is dat het geval. Deze week is bekend geworden dat het politieteam van de gemeente Roosendaal niet genoeg mensen heeft kunnen vinden. Het politieteam bestaat uit 29 wijken in de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Rucphen en Moerdijk. 

Personeelstekorten
Door de personeelstekorten zullen in 4 van de 29 wijken in de gemeente geen wijkagent actief zijn. Volgens de politie is het niet anders, daar er zich niet genoeg kandidaten gemeld hebben om alle plaatsen in te kunnen vullen. Daarbij komt ook nog dat de functie van wijkagent een speciale functie is. Hiervoor moet men geschikt en opgeleid zijn.  
Op dit moment is het nog niet duidelijk welke 4 wijken het zonder een wijkagent moeten stellen. Dit wordt nog uitgezocht en het moet daar gebeuren, waar het minste invloed zal hebben. 

Het zal een noodoplossing moeten worden waar én politie én gemeente én politiek niet blij mee zullen zijn. Maar ook de inwoners zullen het gaan merken. 

Regionaal Beleidsplan 
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 24 januari 2023 een Regionaal Beleidsplan vastgesteld. Dit is verplicht middels artikel 39 van de Politiewet 2012. Hierin staat aangegeven dat de burgemeesters van de 37 gemeenten in het gebied van de politie-eenheid Zeeland – West-Brabant en de hoofdofficier van Justitie ten minste 1 maal in de 4 jaar zo’n Beleidsplan vaststellen. 
Artikel 38b van diezelfde Politiewet meldt dat de burgemeester de raad hoort over het ontwerp beleidsplan, waardoor de gemeenteraad haar gedachten op tafel over het plan kan leggen. 
Niet duidelijk is of tijdens deze vergadering ook gesproken is over de personeelstekorten bij de politie.

Status is zorgelijk 
Volgens de politievakbond ACP is hier al jaren geleden voor gewaarschuwd. Het zal nu in de 4 wijken zo zijn dat bij netwerkoverleggen geen wijkagent aanwezig zal zijn. Voor de inwoners wordt het er ook niet makkelijker op, maar men kan de politie blijven bellen en appen. Echter er zal geen wijkagent in die 4 wijken verschijnen, die kennis van de wijk heeft. Mogelijk dat er wel politie komt, maar geen ‘eigen’ wijkagent meer.    

Volgens de ACP is dit nog nooit eerder voorgekomen in dit gebied, alhoewel niet altijd alle vacatures ingevuld (kunnen) worden. Daarnaast zullen er de komende jaren zeker zo’n 15.000 politieagenten met pensioen gaan. Dit gebeurt met een te kleine instroom. Daarnaast zijn er jaren geleden politieacademies gesloten en men is te laat begonnen met de juiste mensen op te leiden. 
Tevens is de animo om wijkagent te worden niet zo heel groot. Dit komt door de enorme druk, waardoor een wijkagent amper aan de kerntaken kan beginnen. Tevens worden ze vaak ingezet op andere plaatsen. 

Volgens de vakbond is de wijkagent de spil van de organisatie. Ze moeten in de wijk zijn, kennen de wijk en weten wat er op straat en achter de deuren gebeurt.  
De burgemeester deelt de zorgen en heeft het al eens aangekaart bij de minister van Justitie en Veiligheid. Maar die deelt de zorgen mee, maar heeft ook geen agenten om in te kunnen zetten. Daarom zal het politieapparaat creatief om moeten gaan met de wijkagenten en de roosters.

(Bronnen: De Gelderlander, AD, Gemeente Roosendaal, Hln) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights