St Jansdal Lelystad

In het ziekenhuis St Jansdal Lelystad zijn weer een aantal exposities te bezichtigen. Zo kan men werken zien van Miranda Adam (1e verdieping, route 1.70 – lab), van Fernanda Hulman (1e verdieping, route 1.20 – longpoli), van Pieter Bosch (route 0.58 t/m 0.60, trappenhuis, 1e verdieping route 1.72 t/m 1.78) en van Ida Barelds (begane grond, route 0.50 t/m 0.56). 

Genezend klimaat
Volgens ziekenhuis St Jansdal blijkt uit onderzoeken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. Daarom besteedt St Jansdal veel aandacht aan de inrichting en aankleding van de ruimten. Dit noemt men een genezend klimaat. 

Het ziekenhuis bezit een omvangrijke kunstcollectie en heeft periodiek een aantal werken van kunstenaars in wisselexposities te bewonderen. Meestal hangen de kunstwerken in de wisselexposities in de gangen van de poliklinieken. 

Miranda Adam 
Miranda Adam werkt aan acryl- en olieverfschilderijen. Haar expositie zal in het St Jansdal te zien zijn van april tot juni 2023.Begonnen in 2016 met ‘serieus’ schilderen, schildert ze het liefst stillevens, portretten en dieren. Ze kiest graag voor een donkere achtergrond en heeft de technieken van de 17e eeuw aangeleerd. 

Fernanda Hulman
In dezelfde periode zijn werken van Fernanda Hulman te zien in St Jansdal. Fernanda Hulman maakt landelijke olieverfschilderijen, die gebaseerd zijn op 17e eeuwse technieken. Dit houdt in dat er geschilderd wordt met oud-hollandse olieverf en in meerdere lagen. Meestal wordt er gewerkt vanaf foto’s maar met een eigen achtergrond, waarbij verstilling in de natuur van groot belang is. 

Ida Barelds
Volgens de site van het ziekenhuis zijn er ook werken te zien van Ida Barelds. De inspiratiebron van deze schilderes is de natuur, Gods schepping. Soms wordt dit realistisch dan weer abstract weergegeven. Ida Barelds houdt van kleurrijke schilderwerken. 

Pieter Bosch 
Natuurfotograaf Pieter Bosch, komt uit Dronten, heeft een grote passie voor vogelfotografie. Begonnen met het observeren van vogels en andere dieren in de natuurlijke omgeving, ging hij later foto’s maken van de dieren.

Pieter Bosch heeft een zeer uitgebreid portfolio. Tevens zijn workshops mogelijk en foto’s voor een website of advertentie. Ondertussen heeft de fotograaf meer dan 20 jaar ervaring en kennis van de natuur tot in het detail.   

(Bronnen: Miranda Adam, Ziekenhuis St Jansdal, Fernanda Hulman, Tour Art of Flevoland, FlevoPost, Pieter Bosch)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights