De Rijksoverheid heeft besloten een verbod op wegwerp plastic voor éénmalig gebruik in te stellen vanaf 1 januari 2024. Dit verbod geldt voor verpakkingen van dranken en voedselproducten die voor directe consumptie worden verkocht. Denk hierbij aan de wegwerpbekers bij aanschaf van (hete) dranken en bijvoorbeeld patatbakjes. Ook de plastic bekers of papieren koffiebekers met een plastic binnenlaag bij de koffieautomaten op kantoren of gratis drankjes bij koffiecorners in de supermarkt of sportverenigingen vallen onder deze regelgeving.

Nieuwe regelgeving
Bedrijven of organisaties die consumpties om mee te nemen verkopen of die consumpties bezorgen, moeten al per 1 juli 2023 kunnen aantonen dat klanten extra moeten betalen voor deze bekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Daarnaast moet óf een herbruikbaar alternatief óf een ‘Bring your own’-mogelijkheid aangeboden worden. Deze nieuwe regelgeving geldt al vanaf 1 juli 2023.

Waarom een verbod op plastic voor eenmalig gebruik?
In Nederland worden jaarlijks ruim 7 miljard plastic wegwerp drinkbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik weggegooid. Deze gaan met het restafval de verbrandingsoven in. Dit levert extra CO2-uitstoot op en het verlies van waardevolle grondstoffen. Ook komen veel plastic bekers en voedselverpakkingen vaak als zwerfafval terecht. En dit zwerfafval breekt niet af in het milieu.

Wilt u als bedrijf of organisatie meehelpen met het uitbannen van plastic bekers en verpakkingen voor eenmalig gebruik?
De gemeente Lelystad informeert nu al, zodat men zich voor kan bereiden op de nieuwe regels en alvast de eerste duurzame stappen kan zetten. Denk dus alvast na over het beperken van het gebruik van plastic drinkbekers en verpakkingen voor eenmalig gebruik. Bijvoorbeeld door bestaande voorraden op te maken en na te denken over de alternatieven die voorhanden zijn.

Stimuleringsregeling herbruikbare bekers bij evenementen en subsidie
Sinds 2022 worden organisatoren van evenementen gestimuleerd om geen wegwerp plastic bekers meer te gebruiken. Dit wordt gedaan door de mogelijkheid te bieden om via het bedrijf Dutch Cups 10.000 herbruikbare wasbare bekers tegen gereduceerd tarief te huren. Deze mogelijkheid bestaat tot 31 december 2024. Meer informatie vindt u in de folder Herbruikbare bekers  .

Ook is er tot 2023 een subsidie beschikbaar van maximaal €10.000 per jaar voor de huur van herbruikbare wasbare bekers (bij eenmalige evenementen) of de aanschaf van herbruikbare wasbare bekers als het gaat om meerjarige evenementen die in Lelystad plaatsvinden. Om gebruik te maken van de subsidie moet er wel statiegeld geheven worden op de bekers.

Ook uw organisatie kan gebruik maken van deze regelingen, mits het om een evenement gaat waarvoor een evenementenvergunning is afgegeven óf waarvoor een melding van een evenement is gedaan. Wilt u meer weten over de stimuleringsregeling? Lees dan de subsidieregeling Herbruikbare bekers bij evenementen.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights