DRONTEN – Begin april heeft Liander haar elektriciteitshuisje in het Torenbosje in de basiskleuren groen en blauw geschilderd. Deze twee kleuren worden gebruikt als de onderkleur voor de kunstwerken van graffiti die op het huisje worden gespoten.  

Het Torenbosje 
Dit bosje is een gebied van ongeveer 7 hectare groot en behoort tot de oudste bossen van Flevoland. De geschiedenis van het gebied gaat ver terug. Zo’n 2.5 miljoen jaar geleden was de plaats een bosrijk gebied. En nu nog vandaag de dag worden nog steeds overblijfselen van het bos gevonden. De grond bestaat uit veengrond, waardoor de stobben (boomstronken) goed bewaard zijn gebleven. Door die stobben heeft de Stobbenweg haar naam gekregen. 

Het Torenbosje ligt tussen Dronten en Elburg aan de Elburgerweg. In het bos kan men een speurtocht van zo’n 1.5 km lopen waarbij men de geschiedenis van Flevoland leert kennen. Daarnaast is er een natuurlijke speelplaats en zijn er verschillende picknickbanken. 
De naam Torenbosje komt van de olieboortoren die in de periode van 1965 – 1968 er heeft gestaan. Via het wandelpad – begrensd door grote veldesdoorns – kan men op een open grote ruimte komen, ingericht met speelstrandje en zonneheuvels. 

Echte kunst: graffiti
In het gebied staat ook een triest elektriciteitshuisje. Ondertussen heeft Liander dit een onderkleur gegeven. Maar men wilde meer met het gebouwtje en daarom is er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De bedoeling was dat het gebouwtje een waar kunstwerk zou worden, wat past in de omgeving. 

Hiervoor werden kinderen tussen 12 en 18 jaar gevraagd om met ontwerpen te komen. Het geheel werd financieel mogelijk gemaakt door het Geert Popkema Jeugdfonds.  Zodoende kon men in februari 4 winnaars bekend maken, wat gebeurde in De Meerpaal. 
Daardoor kan op elk van de vier zijdes één van de creaties worden gespoten. De jury heeft bij het aanwijzen van de winnaars expliciet gekeken naar alle elementen die het Torenbosje zo kenmerkend maken. 

Op 22 april zullen de 4 prijswinnaars – Ceylin Yazir, Fleur Priem, Soraya van der Poel en Roos Klaver – samen met graffiti kunstenaar Gilbert hun ontwerpen op het elektriciteitshuisje spuiten. Iedereen hoopt natuurlijk op mooi weer. Nadat de kunstwerken zijn aangebracht, zal het elektriciteitshuisje weer worden ‘ingepakt’. 

Op 26 april zal dan het graffitikunstwerk op het elektriciteitshuisje worden onthuld. Dit gaat gebeuren om 16.30 uur door Pierrette de Ruijter – namens het Geert Popkema Jeugdfonds – en Piet Boer – voorzitter van de Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje.
Vanaf 16.00 uur is iedereen van harte welkom op de parkeerplaats op de hoek Elburgerweg / Oudebosweg in Dronten, om de onthulling mee te maken.

(Bronnen: Nieuwsbrief Torenbosje, De Drontenaar, Visit Flevoland, Torenbosje) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights