BREDA – De Natuur- en Milieuvereniging Markkant Breda heeft groot alarm geslagen. Volgens de regionale en landelijke media drijven er al een jaar lang duizenden mini plastic balletjes in de singels van Breda. Deze plastic korreltjes worden nurdles genoemd. 

Nurdles 
Op 30 maart heeft de Natuur- en Milieuvereniging Markkant Breda een meldpunt voor nurdles ingesteld. De site geeft aan dat nurdles plastic korreltjes zijn, die door de industrie gebruikt worden om tempex, isolatiemateriaal en andere plastic producten van te maken.  

De Plastic Soup Foundation (PSF) heeft een speciaal dossier over nurdles op haar site geplaatst. Hier wordt aangegeven dat nurdles – ofwel pellets genoemd – piepkleine korreltjes kunststofgranulaat zijn. Deze korreltjes zijn vaak kleiner dan 5 millimeter, die in de industrie worden gebruikt om allerlei producten van te maken. Volgens de PSF is dit een van de belangrijkste dossiers van de organisatie sinds 2015, daar ze zich grote zorgen maakt over de vervuiling van het milieu door de nurdles.   

Volgens Markkant Breda werden de nurdles eind maart alleen nog maar gevonden bij de plasticvanger die in De Mark ligt. Echter, de Natuur- en Milieuvereniging Breda heeft verschillende berichten ontvangen dat ondertussen ook nurdles op andere plaatsen zijn gevonden. De organisatie geeft aan dat dit zeer ernstig is, daar als de nurdles in de voedselketen terechtkomen, deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Op dit moment is het volgens de organisatie nog niet duidelijk hoe de nurdles in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen.  

Nurdles Meldpunt Breda 
Om er achter te komen, waar nog meer nurdles worden gevonden, heeft de Natuur- en Milieuvereniging Markkant Breda het Nurdle Meldpunt Breda geopend. 
Mensen die nurdles of andere microplastics aantreffen worden verzocht dit te melden middels een mail naar info@markkantbreda.nl te sturen. 

Om de vervuiling met nurdles of andere microplastics te vinden, loopt of fiets men langs het water, bijvoorbeeld De Mark of Aa / Weerijs. Als men dit doet, moet men speciaal kijken op die plaatsen waar blaadjes of takjes drijven. Nurdles hebben de gewoonte om te blijven ‘plakken’ aan plantenresten. 
Bij het bekijken van de plaatsen, gaat men met de hand door het water en zoekt naar kleine witte / grijze bolletjes. Het gebruik van een zeefje hierbij is handig. 
Nadat er nurdles gevonden zijn, is het handig om een foto te maken. Daarna kan men de foto, samen met de locatie, datum, tijd en hoeveelheid doormailen naar het mailadres. 

Alle binnengekomen meldingen worden verzameld en overgedragen aan de juiste instanties, zoals Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda. Deze organisaties gaan hiermee aan de slag. Op de verschillende sites kan men de voortgang volgen.

(Bronnen: Markkant Breda, Plastic Soup Foundation, Breda Vandaag) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights