HARDERWIJK – In 86 landen is Extinction Rebellion actief, er zijn zo’n 1206 groepen onder de vlag van deze organisatie, met duizenden rebellen over de gehele wereld. In januari kwam er het persbericht dat de actiegroep in Lelystad actief werd. Afgelopen week is daar ook een afdeling Harderwijk bijgekomen. 

Extinction Rebellion
De organisatie / actiegroep Extinction Rebellion (XR) bestaat uit gewone mensen uit alle hoeken van Nederland. Mensen van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Ouders, kinderen, studenten en grootouders die allemaal strijden voor een leefbare toekomst. Extinction Rebellion is in korte tijd gegroeid van een kleine groep tot een krachtige beweging van honderdduizenden rebellen wereldwijd. 

Enkele dagen geleden was de eerste kennismakingsbijeenkomst van Extinction Rebellion Harderwijk, waar zo’n 20 mensen op af zijn gekomen. De geïnteresseerden waren afkomstig uit Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Ermelo en Putten. 
Voor deze avond moesten de mensen uit de regio naar lokale bijeenkomsten in Apeldoorn, Amersfoort, Almere of Lelystad. 

Een aantal personen heeft het initiatief genomen voor de avond en de oprichting van Extinction Rebellion Harderwijk, hierbij gesteund door rebellen uit Almere. De activisten van XR noemen zich rebellen. 
De kennismakingsbijeenkomst was bedoeld om elkaar te leren kennen. Maar zeker ook over de waarden, eisen en principes van XR. De bijeenkomst was in de bar van Green Offices. Deze was gratis ter beschikking gesteld door de oprichter, die sinds enkele maanden ook actief is binnen XR.  
In de komende periode zal de oprichting van XR Harderwijk verder uitgewerkt worden. Dit zal onder meer gaan gebeuren in de maandelijkse bijeenkomsten, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd om aan te schuiven. De data van de bijeenkomsten kan men vinden in de social media en via de Nieuwsbrief. Iedereen die interesse heeft, kan ook contact zoeken middels de mail xrharderwijk@protonmail.com

De Noodsituatie 
Volgens de site van XR is er sprake van een noodsituatie, daar we ons bevinden in een ongekende klimaat- en ecologische crisis. De wereld stevent af op de zesde massa-uitsterving. “ … Toch weigeren regeringen over de hele wereld eerlijk te zijn over de klimaatcrisis of deze serieus aan te pakken. Door de kortetermijnbelangen van de allerrijksten op de eerste plaats te zetten, spelen ze Russische roulette met de Aarde en haar bewoners. De overheid moet de feiten onder ogen zien en deze existentiële bedreiging bestrijden … “ 

(Bronnen: Extinction Rebellion Nederland, Harderwijker Courant, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights