Zaterdagmiddag heeft een roedel herten uit de Oostvaardersplassen het treinverkeer tussen Almere Oostvaardersplassen en Lelystad Centrum stilgelegd. De roedel bestond uit 15 herten en was door een hek gebroken en het spoor opgelopen. De NS heeft het treinverkeer stil moeten leggen, omdat de groep zo groot was. 

Zelf hek stuk gemaakt 
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer heeft de groep zelf het hek stukgemaakt. Dit kan gebeuren door tegen het hek te schuren en het kan gebeurd zijn doordat een hert met het gewei vast is komen te zitten en daardoor het hek heeft omgetrokken. 

Medewerkers van ProRail hebben samen met boswachters geprobeerd om de herten van het spoor te verjagen. Rond het middaguur kwam het treinverkeer stil te liggen en nadat de herten verjaagd waren, kon de trein weer doorrijden. Eerst is er nog een controle uitgevoerd. 

Inspringplekken
Volgens Staatsbosbeheer zouden de herten zelf weer zijn teruggegaan. Dit zou dan gebeurd zijn middels de inspringplekken. Dit zijn speciale verhogingen aan de buitenkant van het hek, die door de herten worden gebruikt om terug te springen naar het gebied. 

Er zou een aantal dieren zijn gezien die teruggesprongen is. Men gaat ervan uit dat daarom de andere dieren dezelfde weg zijn teruggegaan. De boswachters hebben gemeld – net als de NS – dat zoiets nog niet vaak is gezien. Zo’n grote groep in één keer.

(Bronnen: Leeuwarder Courant, De Stentor, Omroep Flevoland, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights