De Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) heeft de bodem van de familie Jonkman uitgeroepen als de Nederlandse Bodem van het jaar 2023. De West-Friese tuinder Jan Jonkman vertrok in 1986 naar Lelystad vanuit Andijk. Eenmaal in Lelystad schakelde hij over op de biodynamische teelt.

Agrarische grond onder druk 
De kwaliteit van agrarische grond staat onder druk, maar de grond van het biologische bedrijf van Jan Jonkman aan de Bronsweg in Lelystad is er de afgelopen jaren op vooruit gegaan. Dit is gebleken uit de grondmonsters die van de grond zijn genomen. 

Daarom heeft de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) besloten om de bodem van Jan Jonkman uit te roepen tot Nederlandse Bodem van het jaar 2023. Hierbij heeft wethouder Kruis een bord onthuld wat wijst op de beste grond van 2023 die daar ligt. 

Nederlandse Bodemkundige Vereniging 
Deze Vereniging is in 1935 opgericht, specifiek voor iedereen die geïnteresseerd is in bodemkunde. Het doel van de Vereniging is de belangen van de Nederlandse Bodemkunde nationaal en internationaal te behartigen. 

Op Wereldbodemdag, 5 december, heeft NBV uit 6 nominaties de eerste keer de Bodem van het Jaar bekend gemaakt. Dit was de grond van Jan en Gré Jonkman, die op de lichte zavelgronden bij de Bronsweg in Lelystad een biodynamisch bedrijf begonnen. 

Door Jan Jonkman zijn er meer biodynamische telers naar Lelystad gekomen. Op het bedrijf van de familie Jonkman vindt extensieve groenteteelt plaats en wordt hoofdzakelijk bemest met stalmest.  Als de bodem gezond is, wordt er ook gezonder gewas gekweekt dat beter groeit en minder vatbaar is voor ziekten en plagen. 

(Bronnen: FlevoPost, Noodhollands Dagblad, Nederlandse Bodemkundige Vereniging) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.04.202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights