Jaren geleden vlogen er nog echte straaljagers op vliegbasis Gilze en Rijen. Nu is deze vlieghaven alleen nog voor helikopters en mogelijk nog een ‘reserveveld’ voor F-16’s. Luchtvaartmuseum Aviodrome heeft nu een permanente expositie ‘Sneller dan het Geluid’. 

Sneller dan het geluid 
In de permanente expositie kan men alles ontdekken over straaljagers. Tevens kan men straalmotoren tot leven brengen. Op de expositie kan men langs de allermooiste en meest bijzondere straaljagers ter wereld lopen. 

Zo kan men de Gloster Meteor, de Lockheed F-104 Starfighter en de Fokker S.14 tegenkomen. Het museum zegt dat met de nieuwste straaljager expositie men omver wordt geblazen. En de tijd zal zeker niet stilstaan bij het Aviodrome. 

Andere ruimte 
Iedere keer stapt men in een andere ruimte met andere belevingen. En dit gaat van de ontdekking van de straalmotor door Frank Whittle (1929) tot aan de eerste straaljager van Nederland. Het is er allemaal te ontdekken.  

De Engelsman Frank Whittle heeft in 1929 de eerste straalmotor uitgevonden, echter er was toen (nog) geen belangstelling. Zodoende kon de Duitser Hans van Ohain 6 jaar later met hetzelfde idee komen. Daarom vloog het eerste straalvliegtuig pas in 1938.  

Men zou maar eens op een land van een boer aan het werk zijn en de militaire vliegbasis ligt in het verlengde van het land. En plots komt zo’n vliegtuig laag over je heen vliegen, zoals een Northrop NF-5. Een geweldig gezicht en een geweldig geluid. 

Tickets voor de expositie zijn aan te schaffen op de site van Luchtvaartmuseum Aviodrome. 

(Bronnen: Aviodrome (+ Nieuwsbrief), Up in the Sky, Wikipedia)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.03.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights