ZORG – Het is van groot belang om nu de hulp met kracht op te zetten voor de getroffen gebieden in Turkije én Syrië. En juist voor dat laatste houd ik mijn hart vast. Het is al te zien op de nationale tv, waarbij het gaat om Turkse mensen die hun verhaal mogen doen. Het is al te zien in de Tweet van @geertwilderspvv waar hij zegt ‘Sterkte Turkije’. Waar is Syrië? 

Hulp hard nodig 
Ook een documentairemaker in Nieuwsuur gaf dit al aan, toen hij zei dat hulp geven aan Syrië een ingewikkelde puzzel is. Volgens hem is de enige manier om hulp te bieden, dat Turkije de grenzen met Noord-Syrië opendoet en dat men eens met de heer al-Assad gaat praten. 
Maar het zit dieper: het westen is nog steeds ‘aan het strijden’ met Bashar Hafiz al-Assad, misschien niet daadwerkelijk via het ‘uitvoeren van een grondoorlog’ – alhoewel het niet duidelijk is of er nog westerse machten / personen aanwezig zijn in het land – maar in de vorm van Syrische asielzoekers die het westen wil terugsturen, omdat het ‘veilig gebied’ zou zijn.  

Het hele gebied – zowel Turkije als dat van Syrië – waar de aardbevingen hebben plaatsgevonden is een kwetsbaar gebied. De complete ramp is nog niet te overzien. Een aardbeving van 1 minuut, met zo’n 20 naschokken. Maar één zaak is op dit moment wel duidelijk. Turkije is wijs geworden door eerdere aardbevingen. Maar in het land waar een burgeroorlog heeft gewoed, Syrië, is nauwelijks hulp te vinden. Laat staan dat er nu ineens wel hulp binnen kan komen. 
Vier miljoen mensen in Syrië, aan de noordelijke grens, leven in gebouwen die al beschadigd zijn door bombardementen. En nu een aardbeving waardoor honderden families vast zitten in het puin. De medewerkers van de overbelaste ziekenhuizen maken overuren en kunnen het nauwelijks aan, laat staan begrijpen.  

Rode Kruis 
Eerder – ver voor de aardbevingen – gaf het Rode Kruis al aan dat hulp harder nodig is in Syrië dan ooit. Ondanks dat het nieuws uit het land, niet meer dagelijks in het nieuws is, wil niet zeggen dat het beter gaat met de inwoners. Het is net anders, daar veel mensen in Syrië het zwaarder hebben dan ooit. Los van kapotgeschoten huizen, bruggen en wegen, is de economie compleet ingestort, waardoor bijna de gehele bevolking onder de armoedegrens leeft. Het Rode Kruis schreef toen al dat bijna 15 miljoen mensen met spoed humanitaire hulp nodig hadden. Mensen die na een beetje slaap wakker worden en dan niet weten hoe en waar men eten kan vinden.  

Stichting Hand in Hand voor Syrië 
Daarnaast is er de Stichting Hand in Hand voor Syrië die al eerder had aangegeven dat ze zich richt op de humanitaire hulpverlening aan de slachtoffers van de oorlog in Syrië. Hierbij wordt niet gekeken naar kleur, taal of religieuze achtergrond. De Stichting helpt slachtoffers in Syrië aan levensmiddelen, medicatie, kleding, huisraad en educatieve middelen. Hiervoor worden de ingezamelde spullen verscheept naar Syrië. Er is contact opgenomen met deze Stichting om te vragen of ze nu ook de hulp op gaat zetten. 

Nationale media gaat nu melden of er Nederlandse slachtoffers zijn en dat het ministerie in contact staat met de Turkse autoriteiten ter plaatse. Nergens wordt gesproken over contacten met de Syrische (lokale) autoriteiten. De gegevens komen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen wordt reeds aangegeven dat het aantal slachtoffers van de zware aardbevingen van maandag momenteel al tot boven de 5.000 oploopt en dit zal nog verder oplopen. Volgens de media zou het aantal gewonden in beide landen momenteel al ruim 24.000 zijn. 

Dorcas 
De christelijke noodhulporganisatie Dorcas is bezig met de opzet van de hulp voor Syrië. Volgens de landendirecteur van Dorcas in Syrië, Najla Chahda, is het kantoor in Aleppo beschadigd en kan men daar niet in werken omdat het onveilig is. De organisatie kan gelukkig terecht bij een partnerorganisatie om op die manier de ondersteuning te kunnen blijven bieden aan de mensen die het nodig hebben. Gelukkig voor de organisatie staat het gemeenschapscentrum er nog. Hier worden veel van de programma’s gegeven. Dorcas geeft aan dat het geen vraag is om in actie te komen, het zit bij de hulpverleners gewoon in het hart en dat zullen ze ook gewoon blijven doen.  

Elke dag wordt de situatie en de behoeften van de geraakte gebieden en mensen beoordeeld. De situatie wordt wel duidelijker, maar het is afwachten of er nog meer aardbevingen komen en als ze komen, hoe zwaar zullen zijn. 
Dorcas deelt kleding, dekens en voedsel uit, naast eerste hulp aan de slachtoffers via een mobiele kliniek. Tevens wordt er gekeken naar het bieden van hulp op het gebied van cash geld en psychosociale zorg. 

Voorbereid 
Turkije heeft in 1999 een grote aardbeving in het noordwesten van het land gehad, bij Izmit. Hierbij verloren bijna 18.000 inwoners het leven. Daarnaast is een strenge wet gekomen in 2004 en werden sjoemelende bouwers – ruim 6.200 – vervolgd. 
Echter veel bewoners vertrouwden dit alles niet en hebben daarom altijd een ‘aardbevingstas’ klaar staan. Hierin kan men water, voedsel in blik, batterijen, hoofdlamp, fluitje, een kopie van het ID in waterproof plastic, een radio met knijpkat vinden.

In Syrië is niets van zoiets te vinden. Het land ligt nog steeds voor een groot gedeelte in puin. Mensen weten nog steeds niet hoe men de dag door moet komen en daar kwamen de aardbevingen bij. 

Wat doet het westen nu om hulp te kunnen bieden aan de inwoners van Syrië?  Terugsturen omdat het een veilig gebied is? 

(Bronnen: Volkskrant, Rode Kruis, Stichting Syrië, Telegraaf, Dorcas) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights