Dode boom (© Brita Seifert via Pixabay)

AMERSFOORT – Eerder deze maand werd al gemeld over illegale kap van bomen om de weg vrij te maken voor de restauratie en herontwikkeling van het monumentale kloostercomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem. Deze week kwam in de media een bericht dat de gemeente Amersfoort ‘last heeft’ van meerdere zieke en dode bomen. 

Kappen om veiligheidsredenen 
Op de gemeentelijke site van de gemeente Amersfoort heeft de gemeente een artikel laten plaatsen over de kap van bomen door de gemeente. Amersfoort heeft de zorg voor ongeveer 85.000 bomen die gezond en vitaal moeten blijven. Vervolgens zegt de gemeente dat de bomen goed onderhouden worden en regelmatig gecontroleerd. Indien bomen niet gezond zijn en / of een veiligheidsrisico vormen voor de directe omgeving, worden ze gekapt of gesnoeid.

Alle bomen die van de gemeente Amersfoort zijn, worden tenminste eens in de 3 jaar gecontroleerd door een speciaal opgeleide boomdeskundige. Per boom wordt een snoeiadvies gegeven. De gemeente laat de snoeiwerkzaamheden uitvoeren door de aannemers die ook het dagelijks onderhoud in de wijk doen. 
In een aantal gevallen (‘sommige gevallen’ volgens de gemeente) komt uit de controle naar voren dat een boom niet meer voldoet aan de veiligheidseisen. Dit houdt meestal in dat alleen snoeien niet meer genoeg is. Dan moet er gekapt of sterk gesnoeid worden, waarvoor een kapvergunning nodig is.  Deze bomen zijn terug te vinden op de gemeentelijke kaart.    

Tevens geeft de gemeente aan dat het per jaar gaat om honderden bomen; bomen die gekapt moeten worden. Daarover wordt niet elke omwonende apart geïnformeerd, omdat het te duur zou zijn. 
Volgens de regionale media blijken meerdere bomen in Amersfoort ziek of dood te zijn. Opvallend is dat het hier ‘alleen zou gaan’ om iepen en essen. Waarschijnlijk zal het hierbij gaan om de iepenziekte en de essentaksterfte. De gemeente heeft gemeld dat ze actie gaat ondernemen en dat de zieke en besmette bomen verwijderd worden. 

Hiervoor zal een extra inspectieperiode worden uitgevoerd tussen 24 juni en 1 oktober. De gemeente laat alle iepen en essen controleren op ziekten. Dit zal ook gebeuren in de bosplantsoenen. Op het moment dat er mogelijk sprake zou zijn van een ziekte, zoals de iepziekte, zal een extern boomadviesbedrijf een tweede onderzoek uitvoeren. Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, zal daarna de zieke boom onmiddellijk worden verwijderd. De gemeente heeft tevens laten weten, dat bij herplant gekozen zal worden voor een diversiteit aan bomen.  

Ziekten 
De gemeente Amersfoort heeft zo’n 780 geregistreerde iepen. De iepenziekte is een bedreiging voor deze bomen en wordt veroorzaakt door de iepenspintkever en een schimmel. Doordat de kever de boom aanvreet kan de schimmel worden overgebracht. De boom probeert middels een soort hars een tegenreactie te geven, maar hierdoor kunnen de houtvaten verstoppen en dus afsterven. 

Bij de essen komt ook een schimmelziekte voor, namelijk de essentaksterfte. Hierbij worden de bladeren bruin gekleurd bij de steel, waardoor ze afsterven. Amersfoort heeft zo’n 6.195 geregistreerde essen. Het is lang droog geweest, maar de laatste tijd is er veel water gevallen. 

(Bronnen: Amersfoort in Beeld, Gemeente Amersfoort, De Gelderlander, RTV Utrecht, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights