Stadsbossen Lelystad (© Staatsbosbeheer)

In de hoofdstad van de provincie Flevoland, Lelystad, zijn nogal wat parken te vinden; ze worden regelmatig genoemd. Daarnaast heeft de stad in een groene schil rond Lelystad een aantal stadsbossen. Al die bossen hebben hun eigen sfeer en mogelijkheden. 

Stadsbossen 
De Stadsbossen liggen in de gemeente Lelystad zowel aan de noordkant als ten oosten van de stad. De organisatie Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat onder de Stadsbossen Lelystad een aantal bossen hoort.

Zo is er sprake van Houtrib, Gelderse Hout, Lage Vaartbos, Rivierduin, Visvijverbos en Zuigerplasbos. Natuurlijk zijn het best wel flinke bossen, zoals Zuigerplasbos ongeveer 290 hectare groot is, Visvijverbos ongeveer 145 hectare en Gelderse Hout zo’n 120 hectare.  

Multifunctionele bossen 
Staatsbosbeheer heeft laten weten op haar site dat het Zuigerplasbos en Gelderse Hout multifunctionele bossen zijn. In dit soort bossen is er genoeg ruimte voor de natuur, fijne recreatie en houtoogst.  

‘Om de hoek’ is het Gelderse Hout een echt stadsbos, waar men afwisselend veel paden en open ruimtes kan vinden. Volgens Staatsbosbeheer zou het een bos zijn dat ideaal is voor het dagelijks rondje hardlopen of om de hond uit te laten.  

Naast het feit dat er een bos ‘om de hoek’ is, ligt er ook een bos iets verder weg, in de ‘achtertuin’ van Lelystad. Dit is het Zuigerplasbos dat rond de Zuigerplas ligt. Hier kan men een parkachtig landschap vinden, met afwisselend grasvelden, boomgroepen en struikgewas. 

Activiteiten in de Stadsbossen 
De Stadsbossen van Lelystad hebben een scala aan activiteiten, zijn er vele wandelroutes en kan men zich aanmelden voor een excursie.  Een van de activiteiten is de Mountainbikeroute Lelystad . 

De Mountainbikeroute Lelystad (MTB-route) neemt de biker mee door 5 bossen rond Lelystad. Deze bossen zijn het Gelderse Hout, Overijsselse Hout, Bergbos, Jagersveld en Zuigerplasbos. De lengte is 30.6 km maar kan ingekort worden. De route is ontwikkeld door Toerclub Flevoland in samenwerking met gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer. 

Tevens is er in het Zuigerplasbos het Belevenissenbos te vinden. Dit is het grootste en meest avontuurlijke speelbos van Nederland. Het gebied is 40 hectare groot met bos, water en weide. 

In het Belevenissenbos kunnen kinderen van 6 tot 16 jaar op verschillende manieren bezig zijn in de vrije natuur. Zo kan men een 2 km lange waterloop vinden met eilandjes, fietscrossbaan, zandbulten, stormbanen en een parcours met meer dan 50 survivalhindernissen. 

(Bron: Staatsbosbeheer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights