SPW speld (© Stop Plastic Waste)

ALMERE – Op 31 mei 2023 kon oogarts Sjoerd Elferink van het Flevoziekenhuis de Stop Plastic Speld in ontvangst nemen van wethouder Maaike Veeningen. De Speld werd uitgereikt als erkenning voor de actieve rol die het ziekenhuis speelt in de reductie van plastic. Ook dit jaar is de Speld uitgereikt en wel aan Flestic uit Dronten.

Stop Plastic Speld    
Om de planeet te kunnen beschermen heeft de mensheid een grote uitdaging en dat is de strijd tegen het plastic. Deze strijd is voor ondernemers een kans om een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld en tevens de mogelijkheid om te innoveren en mogelijk om kosten te besparen.  
De centrale vraag bij het Stop Plastic Waste Event is hoe men het afval kan verminderen. Daarom heeft het initiatief tot doel om ondernemers en inwoners te inspireren én aan te moedigen om na te denken over de reductie van plastic. Voor ondernemers is het dan van belang om de reductie op te nemen in de bedrijfsvoering. In het geheel is het een kwestie van samenwerken aan een duurzame toekomst. 

Op 5 juni 2024 werd de 4e editie van het Stop Plastic Waste Event georganiseerd in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad. Wethouder Maaike Veeningen heeft het evenement geopend en de winnaar van 2023 – het Flevoziekenhuis – heeft de Stop Plastic Waste Speld mogen uitreiken aan de winnaar van dit jaar: het bedrijf Flestic. 
Dit jaar kon Sjoerd Elferink (Flevoziekenhuis) de Speld uitreiken aan Peter  Westveer van Flestic uit Dronten. Met de uitreiking van de Speld werd stilgestaan bij de uitzonderlijke inzet van reductie van plastic in de provincie.  

Het bedrijf Flestic is een belangrijke speler op het gebied van de strijd tegen plasticvervuiling. Dit gebeurt door de productie van verpakkingen van biobased plastic. Dit is een innovatieve methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Hierbij valt te denken aan suikerriet. Dit is een duurzaam alternatief voor traditioneel plastic, waardoor de hoeveelheid plasticafval behoorlijk wordt verminderd. In 1979 is het bedrijf opgericht en heeft ondertussen 45 jaar ervaring op het gebied van kunststof. 

Plasticreductie 
Het is van groot belang om zich in te zetten voor de reductie van plastic. In vele waters – van groot tot klein – wordt plasticvervuiling aangetroffen. Soms zo klein dat de dieren op de aarde ze inslikken met alle gevolgen van dien. Vervuiling met plastic is een van de grootste bedreigingen voor het milieu en de gezondheid. Om de impact op de ecosystemen te verminderen moet het afval met plastic verminderd worden. Tevens is het van groot belang om de schadelijke chemicaliën te vermijden en de biodiversiteit te beschermen.  

Daarnaast kan door de reductie van plastic de CO2-uitstoot worden verminderd. In 2021 gaf Flestic reeds aan dat men een actieve rol wil vervullen op het gebied van verduurzaming van verpakkingen. Men heeft doelstellingen voor verduurzaming opgesteld. Hierin kan men lezen dat het bedrijf jaarlijks 5 procent meer duurzame grondstoffen wil inzetten (gerecycled en biobased). Tevens gaf men aan dat binnen 5 jaar meer dan 90 procent van de producten recyclebaar moet zijn. Ook zou binnen 5 jaar het aandeel herbruikbare verpakkingen verhoogd moeten zijn tot minimaal 30 procent. Tenslotte werd er aangegeven dat binnen 5 jaar de CO2-uitstoot met 40 procent gereduceerd moet zijn. Daarom heeft Flestic zich aangesloten bij de Alliantie Klimaatactie. 

(Bronnen: Omroep Almere, Stop Plastic Waste Event, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights