Boombakken centrum Sneek en wethouder Henk de Boer (© gem Sudwest Fryslan)

SUDWEST-FRYSLAN – De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de afgelopen week zo’n 26 boombakken in het centrum van Sneek laten zetten. Hierbij gaat het om een verscheidenheid van soorten en groottes. Het overkoepelende doel van de gemeente is een aantrekkelijkere binnenstad te creëren. Daarbij zijn de bomen een stap, waarbij de visie voor de binnenstad nog verder wordt ontwikkeld. 

Binnenstad met veel stenen 
Wethouder Henk de Boer heeft laten weten dat Sneek een binnenstad heeft met veel stenen. Daarom is het ook van groot belang om de bomen te plaatsen in het gebied. De bomen dragen bij aan een betere luchtkwaliteit, verbeteren de biodiversiteit en zorgen voor schaduw. Tevens zullen de bomen er voor zorgen dat de straten er mooier uit gaan zien. Volgens de wethouder is dit de volgende stap op weg naar een mooier en groener centrumgebied. 

De stad heeft al eerder uitgevoerde acties gehad om de stad te vergroenen – vandaar dat de wethouder spreekt van een volgende stap – en het straatbeeld te verbeteren. Zo is er al een geveltuinactie geweest. Middels deze actie kunnen de inwoners van Sneek gratis een geveltuin laten aanleggen. De wethouder kan gelukkig meedelen dat de actie nog steeds loopt en dat er elk jaar meer geveltuinen bij komen. 
Vrijdag 7 juni heeft de wethouder meegeholpen bij het planten van onderbegroeiing van vaste planten en struiken in de boombakken. 

Keuze voor mix van bomen en planten 
Er is door de gemeente gekozen voor een mix van boomsoorten. Hierbij valt te denken aan de esdoorn, de berk, de honingboom, de Oostenrijkse den, de Chinese vernisboom en de valse Christusdoorn. De bomen – zo’n 4 meter hoog – zijn nog niet in de grond geplant, maar staan in cortenstalen bakken. Dit heeft de gemeente gedaan omdat men nog bezig is met de uitwerking van de visie voor de binnenstad. Op het moment dat de visie duidelijk is en vastgesteld, zullen de bomen een definitieve plaats krijgen. 
Daarnaast zijn onder de bomen vaste planten en struiken geplant, onder meer kardinaalsmuts, kattenkruid, vlinderstruik, eikvaren en maagdenpalm. 

De opzet is om de bomen verspreid door het centrum te plaatsen. Op sommige plaatsen is er voor gekozen om meerdere bomen bij elkaar te plaatsen. Dit is gebeurd voor de bibliotheek en op het plein aan de Prins Hendrikkade. Tevens is de rotonde voor de Oosterdijk een stuk groener geworden. 

Nieuwe visie 
Ondertussen wordt er door de gemeente gewerkt aan een nieuwe visie voor de binnenstad van Sneek. Dit wordt gedaan met inwoners, ondernemers en gebruikers van de binnenstad. In de afgelopen maanden is er een eerste participatieavond georganiseerd om de nieuwe visie te bespreken. De verantwoordelijke wethouder, Bauke Dam, heeft laten weten dat het proces naar de nieuwe visie gestart is met een aantal avonden voor bewoners en ondernemers. Dit was een start en de komende maanden tot begin 2025 zullen meerdere gesprekken plaatsvinden met bewoners, ondernemers, bezoekers, overheidsorganisaties en andere belanghebbenden. Op deze manier wil de gemeente komen tot een breed gedragen visie, die de uitstraling en beleving in de binnenstad in goede banen zal helpen.   

(Bronnen: Gemeente Súdwest-Fryslân, Stichting Boomzorg) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights