ALMERE – Oogarts Sjoerd Elferink van het Flevoziekenhuis heeft op 31 mei de Stop Plastic Speld mogen ontvangen van wethouder Maaike Veeningen. De Speld werd uitgereikt als erkenning voor de actieve rol van het ziekenhuis in de reductie van plastic. Het Flevoziekenhuis was één van de 4 genomineerden voor de prijs, naast Beehsa, Save Plastics en Eco Packaging. 

Terugdringen van plasticgebruik 
Het Flevoziekenhuis heeft de Speld mogen ontvangen voor de inspanningen om het gebruik van plastic in het ziekenhuis te verminderen. Men ging aan de slag met het scheiden van kunststoffen bij het gebruik in de operatiekamers, waardoor meer plastic gerecycled kon worden. Elk jaar wordt de Stop Plastic Speld uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de reductie van het gebruik van plastic in de regio. 

De reductie van plastic in 2020 was 75 procent in het ziekenhuis. Dit was zeer indrukwekkend volgens de organisatie Stop Plastic Waste. Tevens nam het Flevoziekenhuis hiermee de leidende positie in Nederland in, waardoor ze het voorbeeld is voor andere organisaties. 

Persoonlijk heeft oogarts Sjoerd Elferink zich ingezet voor de reductie van plastic in het ziekenhuis. Volgens hem was het ook prettig om de andere genomineerden te zien. Tevens te zien dat er zoveel mensen bezig zijn met het onderwerp. 
De 3 Rotaryclubs van Almere hebben het Stop Waste Event georganiseerd. Met het Event wil men mensen aansporen om na te denken over de vraag hoe het gebruik van plastic binnen de organisatie teruggebracht kan worden.  
Binnen het Flevoziekenhuis wordt al langer gewerkt aan het terugdringen van het gebruik van plastic. Men is nu bezig met de voorbereidingen van een pilot om infuuszakken te recyclen. De opzet is dat de slangen en andere materialen die gebruikt zijn bij patiënten, schoongemaakt worden. Daarna kunnen ze gerecycled worden. 

Plastic is een groot probleem 
Het is van groot belang dat de wereld zich inzet voor de reductie van (het gebruik van)  plastic. De vervuiling door plastic is een van de grootste bedreigingen voor het milieu en de gezondheid. 
Als men de impact van plastic op de ecosystemen wil verminderen, moet het plasticafval verminderd worden. Tevens wordt door de vermindering schadelijke chemicaliën vermeden en wordt de biodiversiteit beschermd. Daarnaast helpt de vermindering van het gebruik van plastic bij aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en tevens aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. 

Plastic komt in de natuur terecht, maar is niet afbreekbaar. Via microplastics komt het uiteindelijk weer in het menselijk lichaam, wat zeer schadelijk kan zijn.

(Bronnen: Stop Plastic Waste, 1Almere, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 01.06.2023

2 gedachte over “Stop Plastic Speld voor Flevoziekenhuis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights