Iris (© Ralph via Pixabay)

Na de Open Tuinen Avonden (3 mei) heeft Groei & Bloei Lelystad weer een nieuwe activiteit op het programma staan voor zaterdag 18 mei en dat is een bezoek aan de Stekkentuin (Espel)  en naar kwekerij Joosten (Rutten). Het wordt dus een dagje Noordoostpolder.  

De Stekkentuin in Espel
De Stekkentuin is een boerderijtuin van ruim 4.000 m2 met bijzondere planten. Ruim 30 jaar is de tuin compleet aangepast, waarbij oude hagen en heesters – uit de tijd van de eerste pioniers van de polder – verdwenen. 

De strakke lijnen werden handmatig – en de schop – omgetoverd tot speelse, rond golvende borders. Bij de aanpassing zijn de borders opgehoogd, waardoor de bodembedekkers aan de randen extra opvallen.

De grond is de vruchtbare zavelgrond van de Noordoostpolder waar alles goed groeide en nog steeds goed groeit. Er werd veel geprobeerd en gecombineerd, geplant en herplant. Hierdoor is in de loop van de jaren bladstructuur, -vorm en -kleur een belangrijke rol gaan spelen. 

De eigenaar van de Stekkentuin begon met stekken ván anderen, maar heeft tegenwoordig stekken vóór anderen. Vaste planten van het voor- tot het najaar. Hieronder zijn honderden verschillende Helleborus variëteiten, Hosta soorten, Hortensia’s, Stokrozen en vele soorten Narcissen.   

Kwekerij Joosten in Rutten 
Na het bezoek aan de Stekkentuin gaat de route naar Rutten, naar Kwekerij Joosten. De plantenkwekerij – een familiebedrijf – bestaat ruim 34 jaar. Het bedrijf bestaat uit 2 onderdelen, waarvan de kweek van beperkt aantal soorten voor de groothandel. 

Na de Tweede Wereldoorlog is men begonnen met de drooglegging van de polder. Rond 1954 zijn de ouders van de eigenaren een landbouwbedrijf begonnen. De eigenaren hebben in 1978 het ouderlijk bedrijf van zo’n 12 hectare overgenomen. 

De kleine boer had het in die tijd moeilijk en de meeste zochten een nevenactiviteit. Zo ook de familie Joosten die begon met de snijbloementeelt. In die tijd ging het met name over gipskruid. Dat veranderde in 1986 toen de eerste Irissen op de markt kwamen. 

Ongeveer 2 jaar later kwamen de Hemerocallissen bij en de kwekerij begon met 40 soorten Irissen en zo’n 50 soorten Hemerocallissen. In 1996 werd besloten om een showtuin aan te leggen, zodat bezoekers konden zien hoe de planten groeien en bloeien. 

In 1997 kon men het idee uitvoeren met de aanleg van een showtuin in de vorm van Irisbloem. Daarna is in 2000 het gedeelte met de akkerbouw (18 ha) verkocht en is men zich gaan richten op de plantenteelt. De Kwekerij heeft de grootste Iris collectie van Europa.   

(Bronnen: Groei & Bloei Lelystad, Extra Lelymail, De Stekkentuin, Kwekerij Joosten)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 11.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights