Jongetje met verrekijker (© Staatsbosbeheer)

Er zijn al heel wat vogels aan het nestelen en de vogeltrek is duidelijk te merken. Er zijn al vogels die teruggekomen zijn uit het zuiden en druk bezig met de nesten en het nestelen, zoals de lepelaar, de zwartkop, de kiekendief en nog flink wat andere vogels. Daarnaast gaan ook al heel wat vogels naar het noorden om daar te broeden. Hierbij valt onder meer te denken aan de brandgans. 

De vogeltrek
Er zijn 2 momenten in het jaar dat wereldwijd aandacht wordt besteed aan deze grote trek van vogels. Dat gebeurt in de 2e week in mei en in september. In de Oostvaardersplassen wordt op 11 mei aandacht besteed aan de Wereld Trekvogeldag. 

De Oostvaardersplassen is gelegen in het Nationaal Park Nieuw Land. Het thema van dit jaar is ‘insecten’. De insecten zijn namelijk het voedsel voor veel (jonge) vogels. Daarnaast stellen insecten hoge eisen aan de omgeving. 

Het gebied van de Oostvaardersplassen, met moerassen, stilstaand water en natte en droge graslanden, zijn uitgesproken het gebied voor tal van insecten om te kunnen leven. Op het moment dat er genoeg insecten zijn, wordt het gebied ook een ideaal gebied voor de vogels.  

Wereld Trekvogeldag 
Er is een dagvullend excursieprogramma over de vogeltrek, waarbij de dag loopt van net na zonsopgang (5.51 uur) tot net voor zonsondergang (21.22 uur). Men kan zich melden bij het Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders (Oostvaardersplaats 1, Almere). 

Men kan meedoen aan een groot aantal excursies die worden begeleid door de gidsen van Staatsbosbeheer en de vrijwilligers van de stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland. Doordat het erg rustig is tijdens de vroege vogelwandeling, kan men veel vogels horen.   

Tevens kan men meegaan met de excursie ‘Vogels tellen’ in het kerngebied. Vogelaars van de Vogelwacht zullen op de Jan van den Bosch uitkijkheuvel de kennis op het gebied van de vogels graag delen. 

Zo kan men misschien een kiekendief of een overvliegende zeearend zien. Maar het gebied staat er om bekend om het rumoer van de vele watervogels. Het programma is te vinden op de site van het Nationaal Park Nieuw Land

Wereld Trekvogeldag Junior
Op zaterdag is er van 11.00 tot 17.00 uur ook een speciale Trekvogeldag voor de junioren. Deze dag is een inspirerende en informatieve dag die speciaal bedoeld is voor de kinderen die geïnteresseerd zijn in vogels.   

De junioren kunnen meedoen aan verschillende activiteiten, onder meer een speurtocht, een insectenhotel maken, nestkastjes timmeren. Men leert van alles over de vogeltrek, maar ook wat water betekent voor de vogels. 

Daarnaast zal Jesse Zwart (van Dagje in de Natuur) aanwezig zijn om een speciale excursie te geven over de vogeltrek. De dag is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en de entree voor deze kinderen is gratis. Het startpunt is bij het buitencentrum Oostvaardersplassen (Kitsweg 1, Lelystad). 

(Bronnen: Nationaal Park Nieuw Land, Boswachters Blog, Staatsbosbeheer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights