Palestijns Nieuws

GAZA – Vernieling en diefstal van hulp. Vanuit Gaza komt het bericht van journalist Motasem A Dalloul dat keer op keer illegale kolonisten – volgelingen van de ministers Ben Gvir en Smotrich – hulpgoederen vernielen, van vrachtwagens gooien en doodgewoon stelen. Volgens Motasem heeft de heer Blinken – gisteren – aangegeven dat het bedrag en de hulpgoederen dat Gaza binnenkomt, er ook echt komt. De journalist gaf aan dat Blinken het allemaal ziet wat er gebeurt, maar ondertussen het wel negeert. (Bron: Motasem A Dalloul)  

GAZA – ‘Maar addertje onder het gras’. Volgens RTL Nieuws is er een sprankje hoop in de onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza. In het artikel wordt aangegeven dat meneer Blinken heeft gemeld dat er een ‘buitengewoon genereus’ voorstel van de bezetter op tafel ligt. En dan wordt genoemd dat er 33 gijzelaars geruild zouden worden voor 900 Palestijnen. Daarnaast zou er toch nog een addertje onder het gras zitten en dat is dat Hamas heeft verzocht om een definitief vredesakkoord. Wat niet wordt genoemd, is dat de bezetter niet te vertrouwen is. Want wie beschermt de Palestijnen en Hamas verzetstrijders als de gijzelaars zijn vrijgelaten? Iedereen weet dat de bezetter naar niemand luistert en dus zal hij op het moment van vrijlating de totale vernietiging van Gaza inzetten. (Bron: RTL Nieuws) 

WEST BANK – Palestijnse arbeider van gebouw gegooid. Rebhi Mansiya, van de stad Al-Dhahiriya, is dinsdag 30 april gedood, nadat hij op weg naar zijn werk door bezettingstroepen werd achtervolgd. Daarna werd hij gearresteerd, aangevallen en door de politie uit een gebouw gegooid. Het bericht komt van een correspondent van persbureau Wafa, gebaseerd op lokale bronnen. (Bron: Imemc News) 

GAZA – Luchtaanvallen in Deir al-Balah en Rafah. Op dinsdag – dag 207 van de onbeschofte oorlog tegen Gaza – is de luchtmacht van de bezetter doorgegaan met de aanvallen op Gaza, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood. Veel huizen in Deir al-Balah en Rafah zijn getroffen door de luchtaanvallen. In Rafah werd onder meer het huis van de familie Abu Sha’ar aangevallen. In Deir al-Balah waren de luchtaanvallen gericht op het huis van de familie Azaiza. (Bron: Imemc News) 
Mohamad Safa heeft op X er aan toegevoegd dat Rafah wordt gedecimeerd en dat de burgers nergens meer naar toe kunnen. De bezetter bombardeert meer dan 1.7 miljoen burgers die vastzitten in Rafah, het laatste toevluchtsoord van Gaza. Er vindt een bloedbad plaats in Rafah en de wereld blijft stil. (Bron: Mohamad Safa) 

PALESTINA – Abu Mazen zet in op Palestijnse erkenning. In de periode van de onderhandelingen om te komen tot een tweestatenoplossing, stagneert, gaat de Palestijnse president Abu Mazen de druk opvoeren om de Europese leiders eenzijdig een Palestijnse staat te laten erkennen. (Bron: Daoud Kuttab / Al-Monitor) 

MONDIAAL – Politie ontruimt Columbia University. Dinsdagavond is de politie van New York de Columbia University binnengevallen om een pro-Palestijns kampement te ontruimen. Daarbij werden studenten verwijderd die zich hadden gevestigd in een gebouw van de universiteit. Dit heeft geleid tot tientallen arrestaties. De politie was getooid in oproeruitusting en viel de campus na 21.00 uur binnen, waarvoor al tientallen NYPD-personeel zich had verzameld. (Bron: Al-Monitor)   

MONDIAAL – Turkije sluit zich aan bij genocidezaak tegen de bezetter. Woensdag 1 mei heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, bekend gemaakt dat Turkije zich bij het ICJ zal aansluiten bij de genocidezaak tegen de bezetter. Volgens de minister was Turkije al een tijd lang bezig met het onderzoek naar de juiste stappen. Ondertussen zijn al een aantal stappen ondernomen, onder meer het beperken van bepaalde exporten. Voor de tv heeft Fidan gemeld dat de juridische experts van Turkije hebben bestudeerd hoe het land kan deelnemen aan de rechtszaak tegen de bezetter bij het Internationale Gerechtshof. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Twee kinderen gedood bij nieuwe luchtaanval op Rafah. Bij een luchtaanval door de bezetter – zo meldt Al Jazeera Arabic – op woensdag zijn 4 mensen om het leven gekomen, onder wie 2 kinderen en een vrouw. De bombardementen door de luchtmacht van de bezetter zijn de afgelopen dagen geintensiveerd. Het officiële Palestijnse persbureau Wafa heeft laten weten dat vannacht een huis in het vluchtelingenkamp Al-Shaboura in Rafah werd getroffen. Hierbij kwamen een jongen en zijn zusje om het leven. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – 182 UNRWA-medewerkers gedood in Gaza. Op dinsdag 30 april heeft Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA, laten weten dat ongeveer 182 stafleden van de organisatie zijn gedood tijdens de bombardementen van de bezetter. Tevens werd gemeld dat meer dan 160 gebouwen van de organisatie zijn beschadigd of vernield. De meeste van deze gebouwen boden onderdak aan ontheemden. Meer dan 400 mensen zijn in deze gebouwen omgekomen. (Bron: Middle East Monitor)  

GAZA – Bezetter accepteert geen deal om einde aan de oorlog te maken. De premier van de bezetter heeft Antony Blinken laten weten dat de bezetter geen deal accepteert die het beëindigen van de oorlog tegen Gaza omvat. Indien Hamas erop zal aandringen om de oorlog te beëindigen, zal de deal niet worden geaccepteerd door de bezetter. Tevens wordt dan de bezetter gedwongen om een militair offensief in Rafah te lanceren. (Bron: Al Jazeera) 

GAZA – Aanval Jordaanse hulpkonvooien door illegale kolonisten. Hani Mahmoud (Al Jazeera) vanuit Rafah meldt dat een groep kolonisten humanitaire hulpkonvooien heeft tegengehouden. De goederen bestonden uit meel, voedselvoorraden, water en andere essentiële artikelen. De 2 konvooien zijn ondanks de aanval toch doorgereden en hebben hun bestemming bereikt. De aanval maakt deel uit van de situatie die verder escaleert als het gaat om humanitaire hulp. Het is bekend dat de afgelopen maanden illegale kolonisten vaker konvooien hebben aangevallen, omdat ze niet willen dat er hulp wordt geboden aan de uitgehongerde bevolking in Noord Gaza. Dit speelt naast de beperkingen bij de grensovergangen bij Rafah of Karem Abu Salem. (Bron: Al Jazeera)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 01.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights