Palestijns Nieuws

GAZA – Grondinvasie bij Rafah begint. Op dinsdag zijn 21 Palestijnen gedood, onder wie vrouwen en kinderen, bij beschietingen door de bezetter op afzonderlijke gebieden in de Gazastrook. De meeste aanvallen waren op Rafah. Volgens medische bronnen zijn minstens 20 doden en tientallen gewonden binnengebracht in het Koeweit Gespecialiseerde Ziekenhuis in Rafah. De aanval volgde op de aankondiging van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas van haar goedkeuring op het voorstel tot een staakt-het-vuren. De bezetter van Palestina heeft de deal verworpen en begon daarna met de aanval op Rafah. De deal zou ook gaan om het vrijlaten van gevangenen / gijzelaars. Zo zou de bezetter 10.000 gijzelaars vasthouden en het Palestijnse verzet nog 133 gijzelaars. (Bron: Imemc News)   

MONDIAAL – Politie Nederland beëindigt pro-Palestijns protest op campus. De Nederlandse oproerpolitie heeft dinsdag vroeg een pro-Palestijns-protest aan de Universiteit van Amsterdam beëindigd, waarbij ruim 125 mensen zijn gearresteerd. Volgens de politie  gebeurde dit bij zogenaamde gewelddadige botsingen. De woordvoerder van de politie meldde dat de demonstranten geweld gebruikten op de locatie en dat de ontmanteling van het protest “ … noodzakelijk was om de orde te herstellen … “ (Bron: Middle East Eye) 

Uit solidariteit met het Palestijnse volk hebben studenten van Berlijn hun kamp opgezet op het terrein van de Freie Universität. De studenten roepen de universiteiten en onderzoeksinstituten, de medestudenten, docenten en academische partners in Duitsland en daarbuiten op om zich te verenigen in de dringende oproep tot actie. De tekst: “ … We begrijpen dat universiteiten die zich aansluiten bij de politiek van deze racistische staat zullen proberen de urgentie van onze eisen te bagatelliseren of ze onrealistisch zullen achten, maar we zullen niet aarzelen en we zullen geen onderhandelingen over halve oplossingen en performatieve acties accepteren. Wij pleiten vooral voor het grote en groeiende aantal kritische, maar tot nu toe stille docenten en hoogleraren: voldoe aan uw plicht om uw integriteit als kritische onderzoekers te beschermen … “ (Bron: Instagram Student Coalition Berlin) 

GAZA – Bezettingsleger verovert Palestijns kant van grensovergang bij Rafah. Volgens een woordvoerder van de bezettingsmacht heeft de 401e Gepantserde Brigade de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah veroverd. Dit is de grensovergang tussen Gaza en Egypte. De weg die verbonden is met de grensovergang, de Salah al-Din-weg (in het oosten van Rafah), is door een andere bezettingsbrigade ingenomen. Bij de inname werd de vlag van de bezetter gehesen en bleef de Palestijnse vlag op de grond liggen. (Bron: Middle East Eye).

Dinsdagochtend zijn 21 Palestijnse burgers, waaronder kinderen en vrouwen, gedood toen de bezettingsmacht verschillende gebieden in de Gazastrook bombardeerde. De meeste doden zijn in Rafah gevallen. (Bron: Instagram Wafa)  

Men kan nu zien hoe de bezetter in werkelijkheid is: eerst wordt Al Jazeera verboden, wordt de druk op Hamas opgevoerd om de overeenkomst te tekenen en dan wordt Rafah aangevallen. Dit was vooraf allemaal al bedacht, met buitenlandse hulp en alles wat anders is gezegd, is gebaseerd op leugens van de bezetter.  (Bron: Opinie)  

GAZA – Bezettingsleger neemt grensovergang bij Rafah in. Bezettingstroepen hebben de controle van de grensovergang bij Rafah overgenomen. Na een nacht van luchtaanvallen op Rafah zijn de tanks de zuidelijke stad Rafah binnengedrongen. De gegevens komen van Reuters. Tevens wordt aangegeven dat Hamas instemde met een akkoord, terwijl de bezetters dit niet hebben gedaan, maar in plaats daarvan Rafah zijn aangevallen. De afgelopen nacht zijn door bezettingstanks en -vliegtuigen gebieden en huizen aangevallen. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft gemeld dat de afgelopen 24 uur 54 Palestijnen zijn gedood en 96 gewond. (Bron: Middle East Monitor) 

Ondertussen zijn een aantal voertuigen weggetrokken bij de grensovergang en op weg gegaan naar de vernielde vlieghaven van Gaza Airport (Bron: Instagram) 

GAZA – Het Egyptische leger bereidt gebied voor. Het Egyptische leger heeft zich tot de stammen in de Sinaï gewend om zich voor te bereiden op de toestroom van Palestijnen. De afgelopen weken heeft de militaire inlichtingendienst van Egypte bijeenkomsten gehouden met Sinaï-stammen om hun mogelijke rol te bespreken in het geval dat de bezetter Rafah zou binnenvallen. De verwachting was dat tussen de 50.000 en 250.000 Palestijnen naar het gebied zouden komen bij een aanval op Rafah. (Bron: Middle East Monitor) 

GAZA – Bezetter bombardeert Rafah nadat Hamas voorstel aanvaardt. Maandagavond heeft het leger van de bezetter de tapijtbombardementen op Rafah geïntensiveerd. Dit ging gepaard met een grondinvasie, kort nadat Hamas had ingestemd met het voorstel tot het staakt-het-vuren. Het kleine stadje waar nu zo’n 1.5 miljoen ontheemde Palestijnen wonen, werd getroffen door luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Daarnaast gaf een Palestijnse journalist aan dat er vuurpijlen door de nachtelijke hemel vlogen en de lokale bevolking had het over tientallen verkenningsdrones die boven hun hoofd vlogen. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – EU geeft aan “Geen veilige zone in Gaza”. Josep Borrell heeft gewaarschuwd dat er geen veilige zone in Gaza is, waar Palestijnse burgers naar toe kunnen vluchten. Tevens gaf hij aan dat er 600.000 kinderen in de dichtbevolkte enclave waren. Volgens hem hebben de EU en de VS de bezetter verzocht de aanval op Rafah niet door te zetten. (Bron: Al Jazeera)  

Dit is natuurlijk al veel te laat, de EU en de VS hebben niets gedaan. Kijkend naar de 35.000 Palestijnse doden, waarvan het grootste deel kinderen en vrouwen zijn, heeft de complete waanzin van de zionistische bezetter niets met een oorlog tegen Hamas te maken. Het gaat de bezetter er om om Gaza – en liefst heel Palestina – van de landkaart te vegen (Opinie)

MONDIAAL – Barclays financiert bewapening van Apartheid en Genocide van bezetter. Het rapport van PSC ‘Campaign Against Arms Trade, and War on Want’ (mei 2024) beschrijft de financiële banden van Barclays met bedrijven die wapens en militaire technologie produceren. Dit oorlogstuig wordt gebruikt bij de aanvallen van de bezetter op de Palestijnen. Uit het rapport blijkt zelfs dat de financiële banden zijn versterkt met de bedrijven die de bezetter bewapenen. Ondertussen investeert de bank nu ruim 2 miljard pond en verstrekt leningen en garanties ter waarde van 6.1 miljard pond. Dit gebeurt aan 9 bedrijven van wie de wapens, onderdelen en militaire technologie ingezet worden bij de aanvallen op de Palestijnen. (Bron: Palestine Solidarity Campaign) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 01.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights