Baby in hospital (© Imemc News)

NEDERLAND – De Tweede Kamer wil de leus strafbaar stellen. In de Tweede Kamer is sprake van een meerderheid die de leus ‘From the river to the sea’ strafbaar wil stellen. Volgens de politiek zou deze leus oproepen tot geweld. Tijdens een debat over ‘zogenaamd opkomend antisemitisme’ in april heeft de PVV gemeld dat de leus ‘From the river to the sea’ strafbaar gesteld moet worden. Volgens de woordvoerder van de rechts-radicale partij zou de leus een oproep zijn tot geweld tegen ‘alle Joden wereldwijd’. Een meerderheid van de Kamer heeft de motie gesteund. (Bron: De Volkskrant) 
Niet gemeld werd dat de bezetter van Palestina de leus ook gebruikt om de grenzen van het bezette gebied steeds verder te leggen (Opinie) 

NEDERLAND – De rode lijn van Rafah. Vak K spreekt steeds over de rode lijn in de oorlog met Gaza, die niet overschreden mag worden.  Maar verder dan woorden komt men niet. Iedereen kan zien dat het offensief in Rafah door de bezetter is begonnen. Dit ondanks de eerdere internationale druk om het te voorkomen. Op 15 mei kwam NPO Radio met de opmerking, dat politieke leiders – en hier werden Biden en Rutte genoemd – van mening zijn dat door het offensief ‘geen rode lijn’ werd overschreden. (Bron: NPO Radio 1) 
De vraag is wanneer wel een rode lijn wordt overschreden? Deze week kwam vak K ook weer met een opmerking dat ‘gekeken moet worden’ of de rode lijn is overschreden. Is genocide op 35.000 Palestijnen niet genoeg geweest? Blijft men de bezetter ‘onvoorwaardelijk’ steunen? (Opinie)  

GAZA – Ziekenhuis zonder brandstof. Unicef heeft gewaarschuwd dat de zuurstofgeneratoren in het Al-Aqsa Ziekenhuis (Dar al-Balah) in centraal Gaza waarschijnlijk snel zullen stoppen of uitgeschakeld moeten worden. De brandstoftoevoer naar Gaza is nog steeds erg laag. Zonder dat het ziekenhuis een consistente brandstoftoevoer heeft, zullen de zuurstofgeneratoren worden uitgeschakeld. Hierdoor komt het leven van meer dan 20 pasgeborenen in gevaar. Unicef benadrukte de noodzaak dat “ … Gaza NU meer brandstof en veilige corridors nodig heeft waar humanitaire hulpverleners kunnen opereren … “ (Bron: Imemc News) 

GAZA – Belegering ziekenhuis Noord-Gaza. (bericht van 24 mei) Er zitten zo’n 27 Palestijnen vast in het ziekenhuis in Noord-Gaza terwijl de belegering door de bezetter voortduurt. Volgens de gegevens zitten 27 medewerkers en patiënten, van wie sommige een orthopedische operatie nodig hebben, vast in het Al-Awda Ziekenhuis in Jabalia. Dit komt door een belegering door de bezetter, die ondertussen al zo’n 6 dagen duurt. Het ziekenhuis Al-Awda is een van de laatst overgebleven ziekenhuizen in het noorden van Gaza en de enige faciliteit in het gebied die kraamzorg en orthopedische chirurgie aanbiedt. Na een blokkade van 4 dagen hebben de bezettingstroepen het bevel gegeven aan personeel en patiënten om het complex te evacueren om het vervolgens te bestormen. (Bron: Middle East Eye) 

MONDIAAL – Kritiek van VK over bevel over Rafah. De regering van het VK heeft het ICC bekritiseerd omdat het de bezetter heeft gelast om de militaire aanval op Rafah onmiddellijk stop te zetten. Volgens het VK zou de uitspraak de Palestijnse groepering Hamas versterken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het VK is er geen pauze in de gevechten, omdat Hamas een “ … genereuze gijzelingsovereenkomst … “ van de bezetter heeft afgewezen. Door de uitspraak – volgens het VK – zal de visie van Hamas versterken dat zij gijzelaars kunnen vasthouden in Gaza. (Bron: Middle East Eye) 

GAZA – Bijna alle inwoners van Gaza zijn ontheemd. Gaza-journalist en correspondent voor onder meer MEMO, Motasem A Dalloul, heeft gerapporteerd dat op dag 230 de bezettingstroepen de aanvallen op de Gazastrook voortzetten. Ondertussen hebben ze meer dan 3.191 bloedbaden gepleegd waarbij 45.800 Palestijnen zijn omgekomen. Hiervan waren bijna 16.000 kinderen en 10.000 personen die onder het puin van hun woning vast zaten. (Bron: Motasem A Dalloul / MEMO)  

GAZA – Bezettingsleger nadert Koeweit Ziekenhuis Rafah. Hani Mahmoud rapporteert vanuit Dar al-Balah en geeft aan dat vandaag halverwege de dag een toename van aanvallen op het zuidelijke deel van de Gazastrook is te zien. Dit is voornamelijk in de stad Rafah. Het bezettingsleger nadert het Koeweit Ziekenhuis en heeft de omgeving reeds gebombardeerd, inclusief de woongebouwen aan de overkant. De situatie is behoorlijk nijpend, daar de afgelopen 17 dagen er geen brandstof-, medische of watervoorraden in het ziekenhuis zijn aangekomen. Hierdoor staat het ziekenhuis op de rand van de afgrond, wat overigens het scenario is geweest in elk gouvernement in Gaza. (Bron: Hani Mahmoud / Al Jazeera)

GAZA – Qassam Brigades meldt de aanval op 2 tanks. De Qassam Brigades hebben laten weten dat de verzetstrijders 2 Merkava 4-tanks van de bezetter hebben aangevallen. Dit is gebeurd in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza. Eén tank werd aangevallen met een Al-Yassin 105-raket, achter de school van Abu Zatoun. De andere tank werd met hetzelfde wapen aangevallen op het kruispunt Al-Burai in het kamp ( Bron: Al Jazeera)

GAZA –  Bezettingsstrijdkrachten arresteren 180 ontheemde Palestijnen. Het bezettingsleger is op 12 mei een grootschalige militaire operatie gestart in het Jabalia-kamp. Hierbij werden huizen verwoest en bewoners gedwongen bepaalde gebieden te ontvluchten. Volgens persbureau Anadolu zijn 180 ontheemde Palestijnen gearresteerd van een school, dat werd gebruikt door ontheemden in het vluchtelingenkamp Jabalia. Dit was de Al-Harthani school in de noordelijke Gazastrook. Meer details over hoe en op welke dag de Palestijnen zijn ontvoerd, zijn niet bekend. (Bron: Palestine Chronicle)  

GAZA – Begin maart sprak Abu Obeida over een nazi-holocaust tegen het Palestijnse volk. Woordvoerder van de Qassam-brigades, Abu Obeida, gaf tijdens een televsieverklaring op 8 maart aan, dat er geen compromis wordt gesloten over de eis dat de bezetter zich terug zou trekken om de vrijlating van de gevangenen te bewerkstelligen. De topprioriteit van Hamas is het stoppen van de agressie en het terugtrekken van de bezetter. Als gevangenen geen voedsel of medicijnen hebben, komt dit door de tekorten aan voorraden en de blokkade door de bezetter. Zo gaf Abu Obeida het volgende aan: “ …  De strijd Al-Aqsa Flood gaat vandaag de 6e maand in – een wrede oorlog tegen ons volk – en nog steeds oefent de criminele vijand tegen ons volk een echte nazi-holocaust uit van doden, uithongeren, verscherpen en vernietigen en veracht hij alle wetten van de wereld en haar miserabele systemen en literatuur, die machteloos staan ​​tegenover een bezettende entiteit die verstoken is van alle menselijke waarden. Ons volk staat tegenover een ongekende Amerikaanse zionistische agressie in de geschiedenis, zodat deze strijd, Insha’Allah, een nieuwe fase zal inluiden, niet alleen op het niveau van Gaza en Palestina, maar ook op het niveau van de wereld, een fase waarvan de titel is: dat rechten alleen met geweld en wapens kunnen worden afgenomen en dat iedere rechtenzoeker niet moet wachten op een luchtspiegeling van internationale machten die zich hebben toegelegd op het onderdrukken van volkeren en het tot slaaf maken van naties … “ 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 25.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights