Judaspenning (© Sonja Kalee via Pixabay)

De vereniging Groei & Bloei Lelystad is een organisatie die druk bezig is met alles wat groen is in Lelystad. De vereniging hoort bij het landelijke blad Groei & Bloei. Groei & Bloei landelijk is de grootste tuincommunity van Nederland en Vlaanderen en heeft zo’n 115 afdelingen in het land. Elke afdeling kan leuke en interessante activiteiten in de buurt organiseren. 

Groei & Bloei Lelystad 
Indien men een abonnement heeft op het tijdschrift Groei & Bloei, is men ook automatisch lid van de vereniging. Dat betekent dat de leden van het blad in Lelystad, meteen lid zijn van de afdeling Groei & Bloei Lelystad. 

De vereniging staat voor informatieve lezingen, workshops, excursies, busreizen, open tuinavonden, tuinkringloop, koffieochtenden en een bloemschikclub Lelybloem. De bloemschikclub is speciaal voor de leden die van bloemschikken houden.  

Tijdens de lezingen kan men informatie krijgen van onder meer exotische planten, kamerplanten, rozen, insecten of vijvers. Hiervoor worden bekende of minder bekende sprekers uitgenodigd en zijn planten en foto’s te zien. 

De vereniging verzorgt workshops over het maken van mosschilderij, bloemen van vilt maken, leren composteren of snoeien. Tevens zijn er excursies naar tuinen of kwekerijen waar men mee kan kijken achter de schermen en een rondleiding kan krijgen.  

Open Tuinen Avonden 
Eén van de onderwerpen zijn in de zomer de zogenaamde ‘open tuinen avonden’. Tijdens deze avonden kan men in de buurt genieten van de mooiste onderwerpen en planten in grote en kleine tuinen.

Ook dit jaar staan weer 2 tuinen op het programma, namelijk de Zoom-tuinen bij Henk Timmerman en Gondel bij Therese van den Berg. De laatste tuin is door Therese zelf aangelegd in 2013 naar een eigen idee. 

Voor haar was het van groot belang dat de tuin een geheel zou vormen met het Bultpark. Op de plaats waar vroeger de Maranatha basisschool stond, staan sinds 14 jaar nu 13 woningen. De trots voor mevrouw van den Berg is de Tulipifera, bontbladerige tulpenboom.  

Het andere adres zijn de Zoom-tuinen van Henk Timmerman. Deze tuinen zijn 3 aaneengeschakelde achtertuinen met een door de buurt geadopteerde groenstrook langs het Gelders Diep. 

De visie van Henk is ‘meebewegen met de natuur en het toeval’. Dit houdt in dat wilde planten die aan komen waaien, kunnen blijven en planten die het niet goed op de vette klei worden verwijderd. 

Hierdoor is een moderne versie van een cottagetuin ontstaan, waarbij men in het voorjaar kan genieten van bloeiende siernetels, Alliums, Geraniums, bloembollen. Maar ook wilde planten als judaspenning, akelei, dagkoekoeksbloem en look-zonder-look.  

Tevens is tegenover het huis een ruilpantenkast geplaatst, waar men zaden of planten kan halen en tevens ruilen voor ander groen. Deze Open Tuinen Avond is op 3 mei van 19.00 tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden via info@lelystad.groei.nl .  

(Bronnen: Nieuwsbrief Groei & Bloei Lelystad, Lelystad Groei & Bloei, Groei & Bloei Nederland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights