Tiny Forest Apeldoorn (© gem Apeldoorn)

APELDOORN – Deze week kwamen de regionale media met het bericht dat kinderen een brief aan het gemeentebestuur van Apeldoorn hadden gestuurd. Het ging hierbij om het behoud van een zogenaamd minibosje. Apeldoorn is bezig met het afstoten van gemeentelijke panden en terreinen in de stad. Dat zorgt voor rumoer en verwarring, bij onder meer gebruikers. Maar ook bij scholieren die een minibosje onderhouden, waar deze week een graafmachine aan de slag ging.

Tiny Forest® 
Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos en is ongeveer zo groot als een tennisbaan. Het bosje is een prettige plaats voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor kinderen. 

Kinderen kunnen in een ‘buitenlokaal’ leren over de Nederlandse natuur. Daarnaast kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten op een prettige maar zeker een gezonde plaats. In december 2015 is in Zaanstad het eerste Tiny Forest® aangelegd. 

Met steun van de Nationale Postcode Loterij werd in 2018 besloten om 100 minibosjes aan te gaan leggen. De droom was dat elke buurt zijn eigen minibos zou krijgen. In 2018 – 2019 zijn 27 gemeenten door IVN geselecteerd die ondertussen al heel wat bosjes hebben aangelegd. 

Apeldoorn 
Volgens een kaart van IVN zouden er in Apeldoorn reeds 4 minibosjes aangelegd zijn. Zo werd in 2018 Het Groene Bos aangelegd (600 bomen), 2019 Het Buur(t)bos (1.200 bomen), Het Opkikkerbosje in 2021, net als Het Gezellige Bosje (900 bomen).  

Het eerste bosje in Apeldoorn werd op maandagmorgen 26 november 2018 aangelegd, waarbij wethouder Mark Sandmann het startsein voor de plantdag gaf. De eerste bomen en struiken werden geplant in de wijk Zevenhuizen, tussen de Agricolastraat en de basisschool De Zevensprong.  

Naast de minibosjes worden ook zogenaamde Voedselbosjes geplant. In Apeldoorn was de aanplant van Het Woldhuis in 2020 – 2021. In november 2023 kregen de basisscholen Willem van Oranje en De Mheen in Apeldoorn een eigen Voedselbosje. 

Gemeente verkoopt
De gemeente Apeldoorn heeft ooit een flinke lijst aan terreinen en gebouwen gehad, maar zo’n 12 jaar terug besloot men een groot gedeelte te verkopen. Dit kwam doordat de financiën beperkt waren. 

Daarnaast is het geen taak van de lokale overheid om vastgoed te beheren als men er zelf geen gebruik van maakt. Daarom is al heel wat afgestoten, maar dit gaat de huidige gemeenteraad toch iets te ver en het wordt een onderwerp van discussie in de raad.  

Een zo’n gebied is een stukje grond aan de Ravelijn, dat door scholieren en IVN was omgetoverd tot een Tiny Forest® ofwel een minibosje in de stad. Scholieren hebben nu een brief gestuurd aan de gemeente. 

Ze geven aan dat ze gehoord hebben dat de gemeente het gebied van de Tiny Forest® wil verkopen. Gezien de school en de leerlingen veel tijd in het minibosje hebben gestoken, willen ze niet dat het verkocht wordt. Tenslotte hebben groep 5 en 6 er les over de natuur. 

Ondertussen is reeds een graafmachine aan het werk gegaan en heeft al het groen uit de grond getrokken. Op een paar bomen na. De ChristenUnie, bij monde van raadslid Peter Kranenburg, heeft voorgesteld om de grond niet te verkopen maar aan een school over te dragen. 

(Bronnen: IVN, Indebuurt Apeldoorn, Omroep Gelderland, De Stentor, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights