Groen NK Tegelwippen (© gem Haarlem)

HAARLEM – Zoals in vele gemeenten, gaat ook de gemeente Haarlem meedoen met de nieuwe nationale sport ‘NK Tegelwippen’. Op zaterdag 13 april kunnen de inwoners van de gemeente tegels inruilen voor gratis plantjes. Op deze manier wil de gemeente de stad een stukje groener maken. Een van de enthousiaste inwoners is Greet Venekamp van de Borneostraat, die haar buren nu ook zo ver wil krijgen dat ze mee gaan doen. Mevrouw Venekamp heeft al jaren een groene tuin.  

Tuin ontworpen en bloemen weven 
Zo’n 30 jaar woont Greet Venekamp in de Borneostraat in Haarlem-Noord. Ze is in de jaren ‘90 er komen wonen, waarbij de achtertuin vol puin lag. Kruiwagens vol puin zijn uit de tuin verwijderd, waarna er nieuwe aarde werd gestort. Mevrouw Venekamp en haar partner kwamen beiden van het platteland en wilden een tuin met fruitbomen, planten en kruiden. Zo kan men het hele jaar buiten zijn, waarbij elk seizoen weer anders is.  
Bij het ontwerpen van de tuin zijn vele tips gekomen van tuinarchitect Piet Oudolf, die natuurlijke tuinen ontwerpt en daarbij rekening houdt met de seizoenen. 

In de tuin is een kamperfoelie en een roos door elkaar gegroeid – wat weven wordt genoemd – en als de een is uitgebloeid, gaat de ander beginnen. Uit haar tijd in Groningen kent mevrouw Venekamp de wilde zure kers, die nu ook in de tuin staat. Kersen kunnen ingemaakt worden of er een compote van gemaakt worden.  Tevens wordt er gekeken dat er niet te snel of teveel gesnoeid wordt. Afgevallen bladeren blijven zoveel mogelijk liggen, wat beter voor de natuur is. 

Geveltuin en boomspiegels
Het enthousiasme van mevrouw Venekamp werkt aanstekelijk in de buurt. Ze heeft aan de voorkant van het huis tegels gewipt en onder meer een mooie roos en winterjasmijn geplant. In het najaar en de winter bloeit de winterjasmijn. Door de aanleg van de voortuin krijgt ze vaak complimenten en heeft er zelfs een prijs mee gewonnen voor de mooiste geveltuin van de buurt.  
Hierdoor is de buurt aan het veranderen. Jaren geleden was er weinig belangstelling voor groen, maar doordat er steeds meer jongeren komen wonen, wordt groen belangrijk in de buurt. Mevrouw Venekamp heeft een aantal planten die over waren uit de tuin, geplant in een paar boomspiegels. Deze worden nu door buurtbewoners bijgehouden. 

Haarlem gaat naar groener 
De gemeente roept de inwoners van de stad op om meer groen in de tuin en de straat te planten. Zo wordt in Haarlem op zaterdag 13 april weer meegedaan met het tegelwippen. Hierbij halen de bewoners zelf de tegels uit de eigen voor- en achtertuin of geveltuin. Zand en tegels worden naar een ruilpunt in de buurt gebracht. Daarvoor krijgt men biologische planten voor terug, maximaal 3 planten per huishouden. 

Op het moment dat er minder tegels en meer groen in Haarlem komen, helpt dit mee om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Op deze manier kan het water sneller de grond in en is er meer plek voor planten om te groeien. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels en insecten aan. Een groene buurt draagt bij aan een leefbare stad.

Om mee te kunnen doen met de tegelwipactiedag, kan men meer informatie vinden op de site van de gemeente. Ook Haarlem doet mee aan het NK Tegelwippen. Dit is een landelijke wedstrijd tussen gemeenten met als doel meer ruimte te maken voor groen. Alle tegels die op 13 april worden ingeleverd tellen mee voor de stad in het eindklassement van het NK Tegelwippen. Door mee te doen aan deze wedstrijd helpt Haarlem inwoners om hun eigen tuinen groener te maken.

(Bron: Gemeente Haarlem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights