Rotte appels voedselverspilling (© pixabay)

ROTTERDAM – Vanaf deze maand is SharEaty – het centrum tegen voedselverspilling – te vinden in Rotterdam Zuid, in de oude fabriek van Unilever. SharEaty is het sociale en circulaire distributiecentrum tegen voedselverspilling en armoede. Het distributiecentrum werkt met vrijwilligers en parttimers. Tevens worden werkplekken geboden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

SharEaty start in 2019 
Het distributiecentrum van SharEaty is in oktober 2019 gestart in Rotterdam. De organisatie bestrijdt voedselverspilling en armoede. Dit wordt gedaan door de overschotten op te halen bij voedselproducenten en supermarkten. Daarna worden de spullen verwerkt en de ingrediënten verdeeld over onder meer sociale keukens in wijkcentra, onafhankelijke voedselbanken, daklozenopvang en basisscholen. Deze organisaties gebruiken de ingrediënten om maaltijden mee te maken voor Rotterdammers die het hard nodig hebben of direct aan mensen uit te delen.

Voor haar werk is SharEaty afhankelijk van donateurs van voedseloverschotten. Tevens wordt er steeds gezocht naar sociale keukens waar aan geleverd kan worden. Het doel is daarom ook om 1 miljoen maaltijden te realiseren en 1.5 miljoen kilo CO2 te reduceren. Vrijwilligers, voedselleveranciers en donateurs zijn altijd welkom.   

Door de verhuizing naar de oude Unilever fabriek in Rotterdam krijgt het distributiecentrum een flinke boost. Het nieuwe pand biedt extra opslagruimte, maar tevens koel- en vriescapaciteit. Hierdoor kunnen nog meer voedseloverschotten gered worden en kan er meer gedistribueerd worden aan die organisaties die het nodig hebben. 
SharEaty heeft een flinke tijd gezocht naar een nieuwe geschikte plek, maar die is nu met het Unilever gebouw echt gevonden. In het gebouw kan men de spullen ook snel in maaltijden verwerken, daar er een keuken in de buurt is. 

SharEaty heeft zo’n 210.000 kilo voedsel in 2023 weten te redden van de tocht naar de afvalberg. Doordat men nu naar het nieuwe pand gaat – dat deel uitmaakt van de voormalige boterfabriek van Unilever – kan het sociale en circulaire distributiecentrum tegen voedselverspilling en armoede opschalen naar mogelijk 500.000 tot 700.000 kilo voedsel per jaar. 
De zoektocht is niet makkelijk geweest. De vorige locatie kon niet meer voldoen aan de groeiende vraag naar voedseldonaties van instellingen als gaarkeukens, buurtrestaurants en basisscholen. Via een tip van een netwerk van ondernemers is uiteindelijk het pand gevonden. 

Vaak krijgt men voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit. De organisatie verwerkt dit tot sauzen en soepen. Binnenkort worden de soepen aangeboden aan de horeca en bedrijfscateraars. Dit gebeurt tegen een bescheiden prijs om de activiteiten te kunnen bekostigen. Tevens wordt er gezocht naar partners die willen helpen om een eigen productiekeuken op te gaan zetten. 

Meer informatie is te vinden op de site van SharEaty. Ook voor donaties kan men hier terecht. Tevens kan men voor een sociaal initiatief waarbij men producten van SharEaty wil afnemen, een mail sturen naar info@shareaty.nl . SharEaty wordt gesteund door Fonds DBL, Gemeente Rotterdam, Rabobank Rotterdam, Sint Laurensfonds, Stichting Neyenburgh

(Bronnen: SharEaty, Gebied Feijenoord (Instagram)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights