Gaza Journalist (© Pixabay)

GAZA – Voortdurende bombardementen. Op dag 175 van de genocide door de bezetter op de Palestijnen in de Gazastrook, heeft het bezettingsleger tientallen Palestijnen gedood, waaronder wederom kinderen. Hevige vuurgevechten hebben plaatsgevonden in verschillende delen van de Gazastrook. Vooral gebeurde dit in Gaza-Stad en Khan Yunis. Er zijn tientallen raketten en granaten afgevuurd op de Gazastrook, vooral in centraal Gaza en Gaza-Stad. Het bezettingsleger heeft een raket afgevuurd op de Sheja’eyya Sports Club, waar tientallen gezinnen schuilden. Hierbij zijn minstens 7 Palestijnen gedood. (Bron: Imemc News) 

PALESTINA – Banken mogelijk afgesloten van banksysteem. Het zou kunnen dat Palestijnse banken vanaf volgende week worden afgesloten van het banksysteem van de bezetter. De minister van Financiën van de bezetter heeft besloten de handel tussen de 2 financiële instellingen te staken. Het kabinet van de bezetter moet besluiten of dat de Palestijnse banken worden geïsoleerd van het bezettings- als het internationale banksysteem. De Palestijnse economie is gebaseerd op de munteenheid van de bezetter. Op dit moment onderhouden 2 bezettingsbanken – Israel Discount Bank en Bank Hapoalim – de verbindingen van Palestijnse banken met het banksysteem van de bezetter en wereldwijd. (Bron: Middle East Eye)  

GAZA – Mogelijke hongersnood Noord-Gaza. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS denkt dat het ‘heel goed mogelijk’ is dat er hongersnood is in het noorden van Gaza. Vrijdag heeft een hoge functionaris van het ministerie erkend dat hongersnood in Gaza zowel een risico als “ … zeer mogelijk … “ aanwezig is in sommige gebieden van Noord-Gaza. De functionaris wilde het verhaal vertellen aan Reuters op basis van anonimiteit en gaf daarbij aan dat het gebrek aan vrachtwagens een belangrijk obstakel was voor het leveren van meer hulp aan Gaza. (Bron: Middle East Eye)  

GAZA – Veel VN-missies Noord-Gaza geweigerd. Het UN’s Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) heeft gemeld dat veel van haar humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza nog steeds door de bezetter worden geweigerd, ondanks de toenemende hongersnood. Tussen 23 en 29 maart zijn 8 van de 19 missies geweigerd, 8 goedgekeurd en 3 andere uitgesteld of ingetrokken. Sinds begin maart werd in totaal 30 procent (ofwel 18 missies) geweigerd en werden 13 missies uitgesteld of ingetrokken. (Bron: Al Jazeera) 

GAZA – Er is voedsel hard nodig. UNICEF-woordvoerder James Elder – woordvoerder van het Kinderfonds van de VN – heeft laten weten dat de eerste boodschap die hij krijgt van iedereen die hij tegenkomt in Gaza is: “… We hebben voedsel nodig … “ Hij sprak vanaf Rafah en hij gaf tevens aan, dat de Palestijnen niet begrijpen, dat de wereld niets doet. (Bron: Al Jazeera)

GAZA – Tanks en bulldozers van bezetter getroffen. De verzetstrijders van de Al-Qassam Brigades hebben laten weten dat ze 3 bezettingstanks en bulldozers in Gaza hebben getroffen. In afzonderlijke verklaringen heeft de woordvoerder gemeld dat de verzetstrijders 3 tanks en 1 bulldozer met raketgranaten hadden aangevallen in Gaza-Stad en Khan Yunis. Tevens is gemeld dat troepen van de bezetter in een huis in het Al-Qarara gebied van Khan Yunis zijn gelokt, waarbij dodelijke slachtoffers en gewonden zijn gevallen. (Bron: Middle East Monitor) 

GAZA – Officier bezetter gedood in Khan Yunis.  Tijdens grondgevechten in Khan Yunis is een officier van de bezettingsmacht gedood, 6 soldaten ernstig gewond en 10 anderen licht gewond. Om 10.00 uur op 29 maart hebben Palestijnse verzetsstrijders een anti-pantser raket afgevuurd op een gebouw waar Igoz, een speciale eenheid van de bezetter, aanwezig was. (Bron: Ma’an News)

GAZA – Bezetter heeft 16 procent gebied in beslag genomen. De bezetter is bezig met een grootschalig project in Gaza, waaronder het instellen van een bufferzone voor ‘veiligheid’ van 1 kilometer breed op Palestijns gebied. De bezetter heeft een bufferzone ingesteld, dat 16 procent van het gebied van Gaza bestrijkt. Tevens een doorgang om de beweging van Palestijnen naar het noorden te ‘reguleren’. (Bron: Middle East Monitor)

GAZA – Oorlogsmisdaden bezetter in en rond Al-Shifa. Volgens het mediabureau van de regering in Gaza wijst de beschikbare informatie erop dat de bezettingssoldaten meer dan 200 Palestijnse ontheemden in het medisch complex hebben geexecuteerd en meer dan 1.000 anderen hebben gearresteerd. Bezettingssoldaten hebben de medische staf en ontheemden in het complex bedreigd met bombardementen en vernietiging van de gebouwen als de Palestijnen niet zouden komen voor ondervraging en marteling. (Bron: Middle East Monitor)  

GAZA – 71 doden in Gaza. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag gemeld dat 71 Palestijnen zijn gedood bij aanvallen van de bezetter. Tevens zouden 112 gewonden zijn geteld. Voor de 12e dag werd het Al-Shifa Ziekenhuis door de bezetter aangevallen. Verschillende gebouwen in de omgeving van het ziekenhuis zijn vernield of in brand gestoken. Volgens medische bronnen worden nog 160 Palestijnen, inclusief medisch personeel, vastgehouden in het Human Development-gebouw in het complex. (Bron: Mondoweiss)   

PALESTINA – Nieuwe Palestijnse regering. De Palestijnse president Abu Mazen (Mahmoud Abbas) heeft vertrouwen gegeven aan de nieuwe regering onder leiding van Muhammad Mustafa. De laatste heeft het werkprogramma van de regering gepresenteerd, door middel van een ministeriële verklaring. Deze verklaring bespreekt vele onderwerpen en is gebaseerd op het programma van de PLO. De regering bestaat uit 23 ministers – geen partijdige ministers – met 6 ministers uit de Gazastrook. Er zitten veel academici en specialisten in de nieuwe regering. (Bron: Al Quds News)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 29.03.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights