Plantdag OBS De Wildschut

RIJENS NIEUWS – Op 20 maart vorige week was er een feestje op de Openbare Basisschool De Wildschut (aan de Raadhuisstraat) in Gilze (Gemeente Gilze en Rijen). Op die dag hebben de leerlingen van de school samen met de Groene Brigade 8 bomen en ruim 1.400 struiken en haagplanten op het eigen schoolplein geplant. 

Boomfeestdag 
Dit werd gedaan in het kader van de Boomfeestdag. Voor de kinderen was het feest nog groter, daar 2 wethouders hebben geholpen. Dat waren wethouder Mariëlle Doremalen (met onder meer Onderwijs en kinderopvang in portefeuille) en wethouder Corné Machielsen (met onder meer Klimaatadaptatie in de fysieke ruimte in portefeuille; hierbij hoort Natuur, Landschap en Groen). 

Bij de voorbereiding en de aanleg van het groene schoolplein was er hulp van de Groene Brigade van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze Rijen (NLGR). De Groene Brigade heeft de kinderen begeleid bij het planten en een wilgenhut gemaakt. Binnenkort gaat men ook nog moestuinbakken maken. Tevens, daar niet alles is geplant op deze ochtend, zal er nog een aantal zaken afgemaakt worden. 

Ondertussen heeft men een hut van wilgentakken gemaakt. Er zijn 3 bomen (esdoorn, noot en beverboom) geplant. In het najaar waren 5 fruitbomen geplant. Daarnaast zijn er ook 4 soorten haagplantjes geplaatst (beuk, esdoorn, haagbeuk en liguster). Deze 640 plantjes vormen 5 hagen.
Ook zijn er 13 soorten bloeiende struiken in plantvakken geplant waarbij in totaal 773 struikjes terecht zijn gekomen op het plein. De struikjes hebben verschillende bloeitijden en trekken vlinders, bijen en andere insecten, maar zeker ook vogels.  Tenslotte zijn er 5 soorten fruitstruiken geplant. 
De gemeente heeft graszoden gelegd, zodat de kinderen er snel op kunnen spelen. Eerder was er ook nog een insectenhotel geplaatst, waardoor hier insecten konden overwinteren. 

Een groen schoolplein is goed voor de ontwikkeling 
Wethouder Doremalen heeft complimenten gegeven aan de leerlingen, de school en de Groene Brigade. Dit heeft de wethouder gedaan omdat er keihard is gewerkt. Er is nu een mooie nieuwe school, die ook een prachtig groen schoolplein heeft. Hier kunnen de kinderen lekker spelen en het groen beleven. 

Directeur van OBS De Wildschut, Judith Magilsen, heeft zich aangesloten bij de woorden van de wethouder en gaf aan dat voor de zomer van 2023 het schoolplein was aangelegd. Maar nu is het plein pas klaar met de aanleg van de beplanting. Op deze manier kan men meer gaan genieten en iedereen is heel blij met zoveel groen op het schoolplein. Ze was ook heel blij hoe het aantal kinderen geholpen heeft met het aanplanten van bomen, struiken en plantjes. De moestuinen worden in het voorjaar gebruikt, waarbij ook weer de leerlingen van de school worden betrokken. 

Ook wethouder Corné Machielsen heeft gemeld dat hij blij is dat de OBS De Wildschut het groene schoolplein heeft gekregen wat men zo graag wilde. Het is van groot belang dat kinderen opgroeien en spelen in een groene omgeving. Dit is beter voor de ontwikkeling en de concentratie van de kinderen. Tevens gaf de wethouder aan dat groen een belangrijk speerpunt is van het college. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Natuur- en Landschapsvereniging Gilze Rijen, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.03.2024

Ook te lezen via Dagblad Tilburg, Breda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights