Athraa Al-Mufti

Als vrijwilligersorganisatie zit Kunstuitleen Lelystad al ruim 30 jaar in De Kubus. Maar de organisatie moet op zoek naar een nieuwe locatie, omdat er aan het eind van het jaar geen plaats meer is in De Kubus. De voorzitter van Kunstuitleen Lelystad, Erik Bijvank, heeft laten weten dat zijn organisatie niet gaat stoppen. Dus wordt er gezocht naar een nieuwe locatie.

Kunst huren voor Lelystad
Kunstuitleen Lelystad biedt al zo’n 31 jaar een groot maar zeker ook een breed scala aan kunstwerken. Een ieder heeft zijn of haar eigen smaak aan kunst. Voor mij is het altijd Vincent van Gogh (Brabant !) geweest, maar ook Street Art en graffiti. 

De ruimte in De Kubus voor Kunstuitleen Lelystad wordt door de gemeente Lelystad gesubsidieerd met 13.000 euro per jaar. Maar voor zo’n bedrag is nauwelijks vergelijkbare commerciële ruimte te vinden.   

Gemeente zoekt naar ruimte 
De wethouder van Kunst en Cultuur van Lelystad, Sjaak Kruis, heeft gemeld dat de gemeente op dit moment op zoek is naar een vervangende ruimte. Volgens hem zit er voortgang in de zoektocht en er zitten interessante plaatsen bij. 

Aangezien er nog steeds lopende gesprekken zijn, kan de wethouder niet meer loslaten over een eventuele nieuwe ruimte. Maar hij verwacht op korte termijn een flinke stap te kunnen zetten. Er wordt gedacht aan een pand in het centrum, wat een goede oplossing is voor de organisatie, maar zeker ook voor de stad. 

Kunstuitleen Lelystad 
Bij Kunstuitleen Lelystad is een grote keuze met werk van bekende en veelbelovende, professionele en hedendaagse kunstenaars. De kunstenaars komen vanuit Lelystad en Flevoland en zelfs daarbuiten. 

De site van de Kunstuitleen Lelystad meldt dat ruim 180 kunstenaars worden vertegenwoordigd. Tevens zouden er bijna 730 werken te bezichtigen zijn en te lenen zijn. Deze collectie van werken is zeer gevarieerd opgebouwd. 

De variatie slaat niet alleen op stijl, maar zeker ook naar toegepaste techniek. Zo zijn er werken te vinden die vallen onder de naam figuratief als abstract, van olieverf tot brons en zelfs hedendaagse fotografie. 

Iraakse kunstenaar Athraa Al-Mufti
Een van de kunstenaars die gemeld wordt op de site van Kunstuitleen Lelystad is Athraa Al-Mufti. Deze Iraakse kunstenares zal met haar schilderijen de expositie ‘Vrede’ verzorgen in het Stadhuis Lelystad van 1 maart tot en met 30 april 2024. 

Athraa Al-Mufti is een beeldend kunstenaar die is afgestudeerd aan de Academie voor Fine Arts in Baghdad. Ze heeft ondertussen meerder exposities gehad in onder meer Spanje, Griekenland, Dubai, Irak en Amsterdam. 

De kunstenares schetst wat ze in haar gedachten heeft en schildert het op doek met acrylverf. In de afbeeldingen worden de kunst van oudere en moderne beschavingen gecombineerd. 

Ze kwam in 2008 als vluchteling naar Nederland en woont in Lelystad. De schilderijen en mozaïeken worden vanuit huis gemaakt, maar ook van de buurtateliers ‘t Lapp en De Bolder. Er zijn taferelen uit Baghdad met stadsgezichten met moskeeën en koepels, maar ook meer abstracte werken.  

(Bronnen: Omroep Flevoland, Kunstuitleen Lelystad (+ Facebook), De Kubus Lelystad, ‘t Lapp) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights